Folytatódnak a kerületi felújítások

Újabb négy lépcsőt adtak át a gyalogosforgalomnak áprilisban. A kerületi lépcsőrekonstrukciós program keretében két éven belül Hegyvidék valamennyi lépcsősorát felújítják. Folyamatosan megújulnak az útfelületek is, legutóbb a Diós árok felső szakaszán erősítették meg az aszfaltréteget. Új játszótérrel gazdagodott a Szent Család park.
Gyakorlatilag újjáépült az alapokig visszabontott Vas Gereben lépcső. A mintegy huszonöt méter hosszú lépcsősor speciális betonnal megszilárdított vázat kapott, újrarakták a hegyvidéki környezethez illő természetes kőből készült lépcsőfokokat, felújították a pihenőket és a korlátot. Újrabetonozták a pihenőket, felújították a lépcsőfokokat, átfestették a korlátot, valamint megerősítették a támasztógerendákat a Galgóczy lépcsőn. Felbontották és újraburkolták az ötven méter hosszú Anjou lépcső teljes felületét, valamint leaszfaltozták a pihenőket.
 
folytatodnak1
A Galgóczy lépcső teljesen megújult
 
Megújult a Diós árok középső szakasza
A legtöbb munkát a Denevér lépcső javítása adta a kivitelezéseket végző Vianova Zrt. szakembereinek. A két részből álló, mintegy négyszáz méter hosszú lépcsősor állapota jelentősen leromlott az elmúlt télen, a burkolat fugáit kimosta a víz, több kőlap eltört, vagy elmozdult a helyéről. A felújítás során újrafugázták a teljes járófelületet, kicserélték a sérült kőlapokat. A lépcsők felújításakor a környezet rendezését is elvégezték.
 
Április végén elkészült a Diós árok középső szakaszának garanciális felújítása. A tavaly befejeződött csatornafelújítást követően ugyan megtörtént a helyreállítás, a téli munkavégzés miatt azonban tavaszra több helyen kátyúk képződtek az útszakaszon. A hibák egyenkénti kijavítása helyett áprilisban felaszfaltozták a Városkúti köz és a Susogó lépcső közötti útpályát. A teljes felületet érintő munkát követően elvégezték a padka rendezését, valamint megemelték a gépkocsifelhajtókat. Befejeződött a kátyúzás a Diós árokban a Városkúti köz és a Béla király út között. A tervek szerint még ebben az évben teljes felületű aszfaltozás kezdődik a Susogó utca és a Józsa Béla köz közötti szakaszon.
 
folytatodnak2
Új játszóterek kerültek a Szent Család parkba
 
Kibővült a Szent Család park játszótere
A kerítésnyomvonal áthelyezésének köszönhetően új, kétszáz négyzetméteres játszófelülettel gazdagodott a Szent Család park. A bővítéssel régi vágya teljesült a környék lakóinak, hiszen a játszótér a méreteiből adódóan már nem tudta kielégíteni az egyre növekvő igényeket.
 
A zsúfoltság enyhítése érdekében áthelyezték a Szarvas Gábor út felőli kerítést, ami a közösségi és pihenőfelület megnövelése mellett új játszószerek felszerelését is lehetővé tette: fészek- és mérleghintát helyeztek el, valamint ide került a játszótér egyik már meglévő mászófala is. Elbontották a betonlábas padokat, helyettük kényelmes, karfás székeket szereltek fel, illetve újakra cserélték az elhasználódott hulladékgyűjtőket.
 
A gyerekek biztonsága érdekében gumiborítással látták el a korábban kialakított homokozó betonszegélyét, valamint elkészült a régi és az új játszófelületet összekötő belső járda, illetve a park növényzetének vízellátásáról gondoskodó automata öntözőrendszer is.
 
(mm.)