Folytatódnak az útépítések

A részben a polgárok által befizetett kommunális adóból finanszírozott felújításoknak köszönhetően jelentősen javult a kerületi utak, járdák és lépcsők állapota – állapította meg a civilekből álló grémium a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület legutóbbi találkozóján. Az összejövetelen a tavaly megkezdett útfelújítási program eddigi eredményeiről, valamint a jövőre várható fejlesztésekről esett szó.

Jól halad a pihenőfelületek rekonstrukciója, az idei évben valamennyi kerületi kezelésű parkban, illetve játszótéren végeztek kisebb-nagyobb felújításokat, fejlesztéseket. Az elsődleges szempont az volt, hogy a parkokban ne legyenek széttört padok, rossz állapotú, balesetveszélyes játékok, használhatatlan szemetesek és ivókutak. Ennek megfelelően a zöldfelületek növelése, virágosítása mellett a legtöbb figyelmet a karbantartásra, valamint a játszóeszközök cseréjére fordította az önkormányzat – mondta el Kovács Lajos alpolgármester a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület novemberi találkozóján. Kiemelte, hogy a játszótereken kívül a kerületi oktatási intézmények kertjeibe is jutott az uniós szabványoknak megfelelő új hintákból, csúszdákból és mászókákból.

Tovább fejlesztik a zöldterületeket
Folyamatosan zajlik az év elején meghirdetett közterületi növénytelepítés, amelynek keretében az elmúlt hónapokban – részben fővárosi kezelésű területeken – közel kétszáz fát ültetett az önkormányzat. Egyre sikeresebb az „Ültess fát gyermekednek!” program, melynek eredményeként az utóbbi három évben száznál is több facsemetével gazdagodtak a kerületi fasorok és mellékutak. Nagyméretű növénytartó dézsákat helyeztek ki a Böszörményi útra, míg a Csörsz utcában új kaspókat szereltek fel. Tizenegy helyszínen zöld szigeteket alakítottak ki, a korábban elhanyagolt, gyomos területeken füvesítettek és virágokat ültettek.

Kovács Lajos hangsúlyozta: a néhány tíz négyzetméteres zöldfelületeknek elsősorban esztétikai szerepet szánnak, hiszen méretüknél fogva pihenésre vagy a szabadidő eltöltésére nem igazán alkalmasak. Szerencsére a főváros, ha már nem segíti, legalább nem is gátolja a programot. Az alpolgármester szerint ez önmagában is nagy eredmény, ennek köszönhető például, hogy a kerület elvégezhette a Pethényi út–Istenhegyi út találkozásánál található fővárosi tulajdonú zöldterület rendezését.

A központi támogatások viszszafogása miatt a következő évben nagyobb fejlesztésekre valószínűleg nem lesz lehetőség, azonban a játszószerek cseréje, valamint a zöldsziget- és a virágosítás- program 2010-ben sem áll le. Ezek mellett a tervek szerint több kutyafuttató kialakítását is megkezdi az önkormányzat. Bár nem kerületi beruházás, de közvetlenül érinti a helyieket, hogy Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére a főváros jövőre bekeríti a városmajori parkot. A közgyűlés már elfogadta a javaslatot, amely az állandó kamerarendszer kiépítését is tartalmazza.

A Határőr út átépítésének pályáztatása jelenleg is zajlik
A Határőr út átépítésének pályáztatása jelenleg is zajlik

Járdarendelet szabályozza a felújításokat
Kérdésekre válaszolva az alpolgármester elmondta, hogy a kissvábhegyi magassági pont körüli, meglehetősen elhanyagolt erdei pihenő a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében áll. Az önkormányzat évek óta anyagilag is támogatja az erdőgazdaságot, hogy az rendben tartsa a kerületiek körében népszerű kirándulóhelyeket. Egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban a parkerdőnek sikerült méltó módon felújítania a Normafa környezetét. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy az önkormányzati támogatás a Kissvábhegy érintett körzetének fejlesztését is előmozdítja, és hamarosan kicserélik a rossz állapotú padokat, valamint a megrongált hulladékgyűjtőket.

Lovas Pál alpolgármester kiemelte, jó úton jár az önkormányzat, amit az utóbbi hónapokban érkezett pozitív lakossági észrevételek is alátámasztanak. A pályáztatási rend megváltoztatásának köszönhetően – a konkrét feladatokra már csak a közbeszerzésen korábban győztes három kivitelező pályázhat – lerövidült az elbírálás folyamata, így hamarabb megkezdődhetnek az egyes munkák. Jelentős mennyiségbeli előrelépés is történt, hiszen a kerület saját forrásait és a kommunálisadó- bevételeket út-, járda- és lépcsőépítésre, illetve -fenntartásra fordíthatta az önkormányzat.

A felújítások ütemezésekor a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület javaslatai mellett a képviselők, a szakiroda és a lakosság észrevételeit is figyelembe vették. Lovas Pál emlékeztetett: az önkormányzat az idén is folytatta azt a korábban bevált gyakorlatot, hogy a saját felújítási tervét öszszehangolja a közművállalatok munkarendjével, illetve a fővárosi beruházásokkal. Jó példája a feladatok megosztásának a Tornalja utca, ahol az útpályát a főváros, a járdát a kerület építette át. Nem lehet azonban felkészülni a rendkívüli helyzetekre, a gázömlésre vagy a csőtörésre. Ilyenkor a kerület útépítési elképzeléseitől függetlenül a közműszolgáltató kénytelen azonnal megkezdeni a hibaelhárítást, ami az esetek többségében együtt jár az érintett út- és járdaszakaszok felbontásával.

A járófelületek egységes kialakítását az új járdarendelet biztosítja, amely egyértelműen meghatározza, milyen módon köteles a kivitelező helyreállítani a feltört járdaburkolatot. A képviselő-testület elé kerülő javaslatban kiemelt helyen szerepel a favédelem, valamint az akadálymentesítés. E szerint a következő évtől az átépítésre kerülő járdákat az úttesttel egy szintben elhelyezett rücskös felületű, vörös színű viacolorral kell lezárni a kereszteződésekben.

Nem megfelelő a kátyúzások minősége
Az útrendelet elfogadásának fontosságát emelte ki Somogyvári Sándor, a polgármesteri hivatal városgazdálkodási irodájának vezetője, aki hangsúlyozta: a kerület jelenleg ki van szolgáltatva a közműcégeknek, amelyek előre nem látható meghibásodásokra hivatkozva rendszeresen eltérnek az egyeztetett időpontoktól és helyszínektől. Amennyiben sikerül elfogadni a kerületi útrendeletet, kezelhető lesz ez a helyzet. Az irodavezető elmondta, hogy a kerület kezdeményezi a Hegyhát út egyirányúvá tételét a fővárosnál. A Hegyhát ABC miatt ugyanis jelentősen megnőtt az út mentén parkoló autók száma, ami miatt ellehetetlenült a kétirányú közlekedés.

Jövőre elkészül a járda felújítása a Tusnádi utcában, a Dániel úton és a Városmajor utcában, a 159-es busz megállójánál. Csak 2010-ben valósul meg Somorjai utca és az Őzike út rekonstrukciója, míg a Határőr út átépítésének pályáztatása jelenleg is zajlik. Jó hír, hogy a XI. kerületi önkormányzattal a napokban írták alá az Irhás árok tervezési szerződését.

Az útfejlesztési testület tagjai közül többen kifogásolták a kátyúzások minőségét. Somogyvári Sándor tájékoztatása szerint az önkormányzat is elégedetlen volt egyes javítások minőségével, ezért a munkák átvételét a közelmúltban új műszaki ellenőrökre bízta. Tudni kell ugyanakkor, hogy a szükséghelyzetben télen elvégzett hideg kátyúzás az alkalmazott technológia miatt nem elég időtálló – tette hozzá az irodavezető, aki megígérte, lehetőség szerint még novemberben kijavítják a Csaba lépcsőt, legkésőbb tavaszszal pedig megkezdődik a Zsibói lépcső felújítása is.

mm.