Források a mélyben

Több százan merészkedtek be a Városkút és a Béla király kútja középkori kútházaiba, kihasználva, hogy a Kulturális Örökség Napjai alkalmából egy napra megnyílt a föld gyomra. Mindkét kút része volt egykor annak a vízvezetékrendszernek, amelyet Mátyás király építtetett ki, hogy a Sváb-hegy vizét a Várba vezesse.
 
A kútházak épületéből egy-egy folyosó nyúlik a hegybe, amelyek végén látszanak a hegyből előtörő kis források. A Városkút folyosójának végén két boltíves terem található, ahol különböző helyeken bukkan fel a rétegvíz a Sváb-hegy oldalából. A Béla király kútja folyosója kisebb, azonban az ottani forrás szépen cseppkövesedett.
 
Béla király kútja
Béla király kútja
 
A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény munkatársainak kíséretében, elemlámpák fénye mellett lehetett megtekinteni a több mint ötszáz éves építményeket. Az érdeklődők megtudhatták, hogyan jutott a forrásvíz a mai Szentháromság térre, merre vezetett a Mátyás-kori vízvezeték, illetve képet kaptak arról is, hogy manapság mi a sorsa a forrásvíznek.
 
Minden korosztály képviseltette magát, sok nyugdíjas is vállalta, hogy a saras, agyagos folyosón elmerészkedik a belsőtermekig, a kisbabákat pedig szüleik vitték kézben. Sokan a környékről érkeztek, és már régóta kíváncsiak voltak, mit rejt a hegy mélye. Mások újságokból értesültek a programról, és vidékről kerekedtek fel, hogy megnézzék a Hegyvidék e nevezetességeit.
 
B. A.