Fővárosi felújítási pályázatok társasházaknak

Bár a legtöbb társasházi pályázatot csak a tavasszal írják ki, az épületek kezelőinek már most érdemes hozzákezdeni a pályázati anyag összeállításához. A társasházi közös képviselők fővárosi fórumán egyebek mellett az elnyerhető támogatásokról esett szó.
A Települési Értékvédelmi Támogatás révén nem csupán társasházak, hanem iskolák, templomok, emlékművek is megújulhatnak. Az épületeket a fővárosi önkormányzat települési értékvédelmi ügyosztályának munkatársai személyesen mérik fel, illetve ellenőrzik a beadott költségvetést. A pályázatokat a fővárosi várostervezési és városképvédelmi bizottság a kulturális bizottság egyetértése mellett bírálja el. Előnyt élveznek a valamely érték végső pusztulásának megakadályozása érdekében műszaki vagy esztétikai beavatkozás megvalósítására beadott kérelmek, az épített környezetre nagy hatást gyakoroló pályázatok, valamint azok a pályázók, akik az előző évben támogatáshoz jutottak, és az elnyert összeget rendeltetésszerűen használták fel.
Kamatmentes kölcsön esetén a főváros jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlanra, a támogatás visszafizetését a második évtől kell megkezdeni. A Műemléki Alapból az idén is sok ingatlan juthat pénzügyi segítséghez. A támogatást ugyanis nem csupán műemlékek kaphatják meg, hanem minden épület, amelyet az önkormányzat megőrzendő értéknek tekint. Pályázni – az épületfelújítás mellett – a többi között graffitimentesítésre, állagmegóvásra és energiatakarékossági beruházásokra is lehet.
fővárosi
Még szélesebb körben vehető igénybe a Fővárosi Városrehabilitációs Keret, amelyre a legalább hatlakásos, a privatizáció során társasházzá alakult és szövetkezeti lakóépületek pályázhatnak. Támogatás az épületek közös tulajdonú részeinek felújítására, cseréjére, illetve az üzemeltetési-fenntartási, ezáltal a lakhatási költségeket csökkentő beruházásokra adható. Ilyen a tartószerkezetek, a tető, a kémények, a lépcsőház, a lift felújítása, a közös részek akadálymentesítése, a szigetelések javítása, valamint energiatakarékos rendszerek kiépítése és az épület hőháztartásának javítása.
Az elnyerhető támogatás célterületeken legfeljebb az összköltség 60, akcióterületen akár 100 százaléka is lehet, ezen belül a vissza nem térítendő támogatás 15, illetve 25 százalék, de nem lehet több a helyi önkormányzat által odaítélt összegnél.
M.