Gasztro-barangoló

Bár lassan búcsút intünk a nyárnak, az elkövetkező hetek még tartogatnak néhány „finomságot” a vidéki szabadtéri gasztronómiai fesztiválok kedvelői számára.
Balatonfüreden Augusztus 30-ig tartanak a borhetek. Füred ősi bortermelő település, a napsütötte domboldalak klímájának hatását már a rómaiak is felismerték. A jó borok megkóstolása méltó lezárója a nyári szezonnak, s kezdete a szüretnek.
 
A 6. Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivált tartják meg Nagykanizsán szeptember 4–5-én. A kulturális programokkal kísért gasztronómiai rendezvény során profi és amatőr főzőcsapatok mérhetik össze tudásukat dödölle és más őrségi, göcseji tájjellegű ételek főzésében.
 
Szüreti sokadalom várja az érdeklődőket Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban szeptember 5-én és 6-án, ahol a szervezők a magyarországi szőlő- és borkultúrához kapcsolódó hagyományok bemutatását tűzték ki célul. Kiállítást rendeznek a magyar borvidékek boraiból, míg a vendégváró helyeken a boriváshoz illő tájjellegű falatokat kínálnak. Bemutatják a szőlőfeldolgozás és a mustnyerés hagyományos eszközeit, módjait (taposás, csömöszölés, préselés). A táncegyüttesek és zenekarok színes műsora mellett kiemelt szerepet kapnak a szüret tréfás hagyományai, de bábjáték és vásári komédia is várja a látogatókat.
 
Krumplifesztivált rendeznek Kistarcsán szeptember 19-én. Szinte mindenki ismeri a nyersen reszelt krumpliból különböző módon ízesített, majd kisütött ételt, csak más-más néven. A sok változat közül néhány: lapcsánka, tócsni, matut, bere, macok, harula, siligó, görhöny. A fesztiválon a krumplis fogások versenyszerű sütése mellett elsősorban a burgonyával kapcsolatos programokat szerveznek, de lesz nemzetiségi folklórtalálkozó, kézműves vásár, játszóház, ügyességi és szellemi játék, sőt még pityóka hétpróba is.
 
JM