Gázmizéria a Németvölgyi úton

Nehéz helyzetbe került néhány társasház a Németvölgyi úti gázfővezeték felújítását követően. A rendszer újraindítását megelőző nyomáspróbán ugyanis az épületek alapvezetékében szivárgást állapított meg a Fővárosi Gázművek, ezért a hiba kijavításáig az érintett házakat kizárta a gázszolgáltatásból. A kialakult helyzetre tekintettel a több millió forintba kerülő felújításokat utófi nanszírozással támogatja az önkormányzat.
A tapasztalatok szerint a homlokzat felújítása mellett a gáz alap- és felszálló vezetékének cseréjére adnak be legtöbbször pályázatot a kerületi társasházak. Ennek ellenére még mindig szépszámmal akadnak olyan lakóépületek, amelyeket a rossz állapotú, elöregedett vezetékrendszer miatt bármikor kizárhatnak a gázszolgáltatásból.
 
Elsősorban azok a társasházak vannak veszélyben, ahol a csöveket a régi városi gázhoz méretezték, ezért a toldásokat még nem hegesztették egymáshoz, hanem úgynevezett karmantyús megoldással illesztették össze – mondta el lapunknak Kovács Lajos Attila, az önkormányzat városgazdálkodási irodájának vezetője. A csavarkötéses vezetékeknél a tömítést kóccal oldották meg, ami a nagyobb nedvességtartalmú városi gáz esetében tökéletes szigetelést biztosított, azonban a földgáztól egyszerűen kiszárad és áteresztővé válik.
 
Az irodavezető kiemelte: régi hálózatnál csak idő kérdése, hogy mikor kezd el szivárogni, ezért érdemes még időben felújítani a vezetékeket. Arra is figyelni kell, hogy az utcában történő gázvezeték-rekonstrukciókat követően a Főgáz valamennyi érintett épületben tömörségpróbát végez. Ez azt jelenti, hogy a szokásos nyomás kétszeresével, közel négy barral vizsgálják meg a teljes vezetékrendszer szivárgásmentességét (beleértve a felszálló csöveket is).
 
Érdemes időben felújítani
Érdemes időben felújítani
 
Az esetek döntő többségében a normál terhelés mellett még megfelelően szigetelő csavarkötéses csatlakozások is felmondják a szolgálatot. A túlnyomás okozta szivárgás miatt a szolgáltató azonnal megszünteti a gázszolgáltatást, amit csak a rendszer felújítását vagy cseréjét követően állít vissza. Ez történt tavaly a Városmajor utcai közműcsere után, illetve most a Németvölgyi úton is. A munkálatok költsége egy átlagos bérház esetében lakásonként akár a négyszázezer forintot is elérheti. Jó hír ugyanakkor, hogy nem kell feltétlenül kicserélni a csöveket, hiszen ma már létezik olyan technológia, amellyel belülről lehet újraszigetelni a hálózatot.
 
Kovács Lajos Attila elmondta, hogy az önkormányzat nem rendelkezik krízisalappal, ezért a társasházak csak a szokásos pályázatokon nyerhetnek el vissza nem térítendő támogatást a felújításra. A Németvölgyi útihoz hasonló esetekben az önkormányzat anynyit tehet, hogy amennyiben az adott épület megfelel az idei kiírásnak, a lakóközösség a következő évi pályázaton a már elvégzett munkára adhat be pályázatot.
 
Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy valamennyi, a kiírás szerint beadott pályázatot támogatja az önkormányzat. Annak érdekében, hogy a társasházak számára tervezhetőbbek legyenek az épületen belüli gázvezeték-felújítások, a tervek szerint lapunk a jövőben tájékoztatást nyújt a burkolatbontással járó közműépítésekről.
 
mm.