Gondolatok a jövőnkről, muzsikával fűszerezve

Telt ház előtt zajlott a Hegyvidéki Esték című beszélgetéssorozat első programja. A művelődési központ színháztermében több százan hallgatták Kósa Lajos és Borókai Gábor gondolatait, illetve a diskurzus szüneteiben Váczi Eszter énekesnő dalait.
Februárban jelent meg a Váczi Eszter Quartet Vissza hozzád című albuma; az új számokból mutatott be néhányat a dalok szövegét is jegyző énekesnő, valamint a zenék többségét író, zongorán közreműködő Gátos Iván. A jazzes dallamok a Hegyvidéki Esték első programján hangoztak el, fel- és levezetéseként annak a beszélgetésnek, amit Rákay Philip műsorvezető és Váczi János, a Hegyvidék Kulturális Közalapítvány elnöke folytatott házigazdaként Kósa Lajossal, Debrecen polgármesterével és Borókai Gáborral, a Heti Válasz főszerkesztőjével.
 
Váczi Eszter dalai foglalták
Váczi Eszter dalai foglalták
keretbe a beszélgetést
 
A Hegyvidéki Esték célját Váczi János úgy foglalta öszsze, alkalmat, találkozási pontot kívánnak teremteni, hogy vendégeikkel válaszokat találjanak aktuális közéleti kérdéseinkre. Rákay Philip hozzátette: most olyan helyzet van, amikor öszsze kell jönni, hogy hazánk sorsáról beszélgessünk. Előrebocsátotta, hogy ezek a beszélgetések nem lesznek mindig szívderítőek, de egyfajta „nemzeti csoportterápiaként” talán segítséget nyújtanak ahhoz, hogy előre tudjunk nézni, kilábalhassunk a jelenlegi erkölcsi és gazdasági mélypontról.
 
Kósa Lajos ironikusan megjegyezte: nem lehet mélypontról beszélni, hiszen mindig bebizonyosodik, hogy igenis lehet még lejjebb jutni. Debrecen polgármestere úgy vélte, ha nem történik változás, csődhelyzet állhat elő, azaz a magyar állam nem tudja majd teljesíteni fizetési kötelezettségeit, ahogyan ez Argentínában is történt 2001-ben. A mai magyar rendszert egy Kádár nélküli, poszt-kádári szocializmusnak minősítette, ami nem tartható fenn sokáig.
 
Komoly témákról is lehet jó hangulatban társalogni (Rákay Philip, Borókai Gábor, Kósa Lajos és Váczi János)
Komoly témákról is lehet jó hangulatban társalogni (Rákay Philip, Borókai Gábor, Kósa Lajos és Váczi János)
 
Borókai Gábor szerint ma alapvetően bizalmi válság van, mert nem lehet hinni a vezetőinknek; a bizalom hiánya miatt jutottunk el odáig, hogy már minden megnyilvánulásukban kételkedünk. A Heti Válasz főszerkesztője szerint fontos, hogy végre legyen következménye a tetteknek, a múltnak, a bűnöknek, s legyenek világosak a társadalmi szabályok, ne legyenek egyesek „az egyenlők közt egyenlőbbek”.
 
A „hogyan tovább?” kérdésre adott válaszában Borókai Gábor kiemelte: a bajokra nem csak egyfajta gyógymód létezik, s nem egyedül a technológián múlik, hogy tud-e működni az ország – a legfontosabb talán az, hogy van-e hitünk, és bízunk-e önmagunkban. Kósa Lajos szerint meg kell szüntetni számtalan ostoba, betarthatatlan jogszabályt, hogy a jogkövetés legyen jó az embereknek, a jogsértést pedig konzekvensen lehessen büntetni. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás után világosan meghatározott célok mentén kell integrálni a társadalmat. A magyar emberek közösségének együtt kell újra felépíteni az országot, mert „amelyik közösségnek van összetartó ereje, az nem veszik el”.
 
z.