Gyámságba veszik a szemetes zöldterületeket

Iskolák és egy lokálpatrióta egyesület bevonásával, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság támogatásával programot indít az önkormányzat a zöldterületek megtisztítása érdekében. A résztvevők nemcsak takarítással, hanem szemléletformálással, valamint a szemetelők elleni intenzívebb harccal teremtenének rendet a kerület erdeiben és parkjaiban.
Hiába a zöldterületek kezelőinek minden erőfeszítése, a kevésbé szem előtt lévő helyeken megállíthatatlanul gyűlik az illegálisan lerakott hulladék. A problémát takarítóbrigádok kirendelésével nem lehet megoldani; széles körű összefogásra, lakossági támogatásra van szükség ahhoz, hogy vissza lehessen szorítani a környezetrombolásnak ezt az egyre inkább elburjánzó formáját.
 
A hegyvidéki önkormányzat nemrégiben hárommillió forint állami támogatást nyert az Országos Bűnmegelőzési Bizottságtól egy projektjére, amelynek célja a kerület megtisztítása. Dr. Bojtor Gábor, az önkormányzat védelmi csoportjának vezetője, a pályázati program koordinátora lapunknak elmondta: a kerületben kijelöltek öt olyan területet, amelyet iskolai, illetve egyesületi „gyámság” alá helyeznek. A Farkasvölgy egy részén a Nőszirom Természetvédelmi Egyesület, a Gesztenyés kertben az Arany János Gimnázium, a Kissvábhegyen a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskola, a Zugligeti út és a Dániel út közti erdősávban a Virányos Általános Iskola, a Normafa környékén pedig a Németvölgyi Általános Iskola szervez majd takarítási akciót, és vállalja, hogy a későbbiekben is tisztán tartja a területet. A németvölgyis diákok számára már ismerős a Normafa környéke, hiszen ők egy korábbi kezdeményezés nyomán, 2007-ben „örökbe fogadtak” ott egy erdőrészletet, amelyet azóta is rendszeresen gondoznak.
 
Az első közös takarítás ideje március 28-a, egy szombati munkanap, ezt követően pedig áprilisban, a Föld Napjához kapcsolódóan tisztítanak meg egy-egy zöld szigetet. (A programok pontos dátumát és helyszíneit későbbi lapszámainkban ismertetjük – a szerk.) A takarításban részt vesz az önkormányzat tulajdonában lévő HÁGO Kft. is, amely a munkához szükséges eszközöket, a védőkesztyűket, szerszámokat, gyűjtőzsákokat biztosítja.
 
A Normafa környékét a Németvölgyi Általános Iskola tanulói tartják rendben
A Normafa környékét a Németvölgyi Általános Iskola tanulói tartják rendben
 
Bojtor Gábortól megtudtuk: a kijelölt helyszíneket lefotózzák a rendbetétel előtt, majd utána is, annak érdekében, hogy közzétehessék a munka eredményét. Olyan régi fényképeket is felkutatnak, amelyek az érintett területek múlt század eleji-közepi állapotát mutatják be. Az összegyűjtött dokumentumokból később kiállítást rendeznek azzal az elsődleges céllal, hogy a gyerekekben kialakítsák az egészséges, tiszta környezetre való igényt.
 
A program más módon is alkalmazni kívánja a környezeti nevelés eszközeit, például környezetismereti órákat tartanak az iskolások által „gyámságba” vett területeken. Ezekre a foglalkozásokra meghívnak erdészeket, kertészeket és más szakembereket, akik érdekesen tudják bemutatni a természet élővilágát.
 
– Az önkormányzat nem akar szemet hunyni a környezetrongáló, közérdeket semmibe vevő cselekmények felett – hangsúlyozta a védelmi csoport vezetője annak kapcsán, hogy a projekt a környezettudatosság erősítése mellett az illegális szemétlerakással szembeni hatékonyabb fellépést is szolgálja. Mint elmondta, azoknak, akik fényképekkel, dokumentumokkal, vagy akár csak információval segítenek beazonosítani, s ezáltal felelősségre vonni a szemetelőket, májusban a Hegyvidéki Napon díjat adnának át. Az önkormányzat 24 órás járőrszolgálatát a 213-1184-es telefonszámon, míg a rendőrséget a megszokott elérhetőségeken (központi hívószám: 107, kerületi kapitányság: 457-5690, 457-5662) hívhatják a bejelentők.
 
A szemetelőkkel szemben az önkormányzat szabálysértési irodája jár el. Súlyos esetben azonban – például veszélyes hulladék illegális elhelyezése, ami környezetkárosításnak, tehát bűncselekménynek minősül – a rendőrség vizsgálja ki az ügyet.
 
z.