A gyermekkori szénanátha

A parlagfű-allergiások számának emelkedése a gyerekek körében is megfigyelhető. Szénanátha már gyermekkorban is jelentkezhet, kialakulását csecsemőkortól kezdődően számos panasz előre jelezheti. A tünetekről és a kezelési lehetőségekről dr. Csányi Mártával, a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész orvosával beszélgettünk.
A gyermekkori allergiákkal kapcsolatban gyakran hallunk az „allergiás menetelés” fogalmáról. Pontosan mit jelent ez a kifejezés?
– Az allergiás betegségek klinikai megnyilvánulása rendszerint életkorok szerinti megoszlást mutat. Allergiás menetelésnek nevezzük a betegségek életkor szerinti, egymás utáni megjelenését. Csecsemő- és kisdedkorban főként atópiás bőrbetegségekkel találkozunk. A szénanátha megjelenése inkább a késő óvodás-iskoláskorra tehető, míg az allergiás asztma nagyobb gyerekeknél, fiatal felnőtteknél jelenik meg. Sajnos, a betegségek követhetik egymást, így az a csecsemő, akinek száraz, viszkető bőre babakorában kezelést igényelt, sokszor lesz szénanáthás és szerencsétlen esetben később asztmás.
 
16_Page_12_Image_0002
 
Milyen tünetekből következtethetünk allergiás betegségre?
– A gyermekkori szénanátha megjelenése a három-négy éves kor körüli időszakra tehető. A leggyakrabban az elhúzódó fülgyulladások, az orrmandulaműtét után is fennálló savós középfülgyulladások hívják fel a figyelmet az allergiás állapotra. Elhúzódó felső légúti betegségek, szem-, orrviszketés, kínzó orrdugulás, reggeli tüsszögések esetén azonban már mindenképpen érdemes allergiatesztet végeztetnünk. Fontos minden esetben meghatároznunk az allergia pontos okát. Az idejében megkezdett kezeléssel nemcsak újabb allergiák kialakulását előzhetjük meg, de olyan súlyos szövődmények ellen is védekezhetünk, mint az asztma.
 
Gyermekek esetében milyen terápiák állnak rendelkezésre az allergia kezelésére?
– A napjainkban forgalomban lévő korszerű készítményekkel – helyileg ható különböző orrsprayk, szemcseppek és gyógyszerek – sokszor teljes tünetmentességet tudunk elérni. Ezek beállítása, meghatározása, életkor szerinti pontos adagolása szakorvos feladata! Mai tudásunk szerint az allergia nem gyógyítható, csak kezelhető betegség. Bizonyos válogatott esetekben azonban végezhető úgynevezett specifikus immunterápia már gyermekkorban is. A kezelés lényege, hogy hosszú idő – három-öt év – alatt fokozatosan érzéketlenné tesszük a szervezetet az allergénre. Ezzel a módszerrel tartós – több évtizedes, vagy akár végleges – tünetmentesség érhető el, és az asztma is megelőzhető. A gyógykezelés mellett célszerű a kritikus időszakban, magas pollenszám esetén, keveset tartózkodni a szabadban, gyakran, akár naponta hajat mosni, autóban felhúzott ablak mellett utazni, napszemüveget viselni, nyaralásokat előre ennek függvényében tervezni. Fontos az orrüreg naponta többszöri sóoldattal történő átöblítése, hiszen nem mindegy, mennyi pollen kerül a nyálkahártyára. Környezetünk védelme, a leggyakoribb és legsúlyosabb tüneteket okozó parlagfű irtása is mindannyiunk személyes feladata és felelőssége gyermekeink érdekében.
 
Tóth-Tokaji Éva