Gyermekotthont neveztek el Sztehlo Gáborról

Immár Szehlo Gábor nevét viseli a Budakeszi út 48. alatti gyermekotthon. A Gaudiopolist létrehozó és ezzel rengeteg gyermeknek segítő kezet nyújtó evangélikus pap emlékét így már nem csak utcanév őrzi.
Tavaly szeptember 25-én rendezték a XII. kerületi Sztehlo Gábor utca névadó ünnepségét, napra pontosan egy esztendővel később, Szehlo Gábor születésének 100. évfordulóján pedig gyermekotthont neveztek el róla. Azt a gyermekotthont, amelyet ő alapított a második világháborút követően.
 
Sztehlo evangélikus papként üldözött sorsú gyerekeket mentett meg az üldöztetés elől, és létrehozta számukra Gaudiopolist, az Örömvárost, ahol otthonra és gondoskodásra találtak. Sztehlo Gábor irányításával egy kis „köztársaság” jött létre, maguk közül választottak minisztereket, volt újságjuk, és a tanulás mellett dolgozniuk is kellett, ha hozzá akartak jutni köztársaságuk fizetőeszközéhez.
 
Az Örömváros központja a Budakeszi út 48. alatti épület volt, amelyben ez idáig a Vasvári Pál Gyermekotthon működött. A fővárosi önkormányzat döntése alapján, a funkció változatlan megtartása mellett, az intézmény felvette az alapító, Sztehlo Gábor nevét. Így az utcanév mellett mostantól gyermekotthon is őrzi a Hegyvidéken a lelkész emlékét. Az ünnepi felszólalások mellett az otthon növendékei előadással készültek, valamint köszöntötték Sztehlo Gábor megjelent rokonait is. Ugyanezen a napon a belvárosban, a Deák téren szobrot avattak az evangélikus pap tiszteletére.
 
B. A.