Gyógyító diéták

Az egészséges táplálkozás terápiás hatásairól, a diéta gyógyító erejéről beszélt dr. Szolnoki Lajos háziorvos a Hegyvidéki Egészségklubban. Az előadásból kiderült, hogy kis odafigyeléssel, az ételek helyes megválasztásával és társításával számos betegség leküzdhető.

A hagyományos magyar ételreceptek azokból az időkből származnak, amikor a lakosság döntő többsége kemény fizikai munkát végzett, így szüksége volt a nehéz, kalóriadús ételekre. Mára megváltoztak a munkakörülmények, jelentősen csökkent a testmozgásra fordított idő, az étkezési szokások azonban megmaradtak. Pedig az elhízás számos betegség forrása, a helyes táplálkozásnak nem csupán a megelőzésben, hanem a gyógyításban is kiemelt szerepe van.

Fontos a társítás, azaz hogy étrendünkben milyen ételek követik egymást; például a testkontroll-diéta délelőtt kizárólag gyümölcsöt, délután zöldséget engedélyez, este viszont megnövelt keményítő- és fehérjebevitelt ír elő. Több kúra javasolja a zsírégetés fokozására grapefruit és ananász evését az étkezések előtt.

D’Amano a vércsoportnak megfelelő diétákat ír elő, a candidától a szénhidrát- és élesztőtartalmú ételek mellőzésével szabadulhatunk meg néhány hónap alatt, miközben a vastagbél állapotán is javítunk. Az erős, csípős ételek, valamint a dohányzás és alkoholfogyasztás elhagyásával kombinált zsírszegény diéta – napi negyven gramm zsír engedélyezett – jótékonyan hat a hasnyálmirigy működésére. Megszabadulhatunk a köszvénytől a purinbevitel 200 milligramm alá csökkentésével, amit a tejtermékekben, tojásban, zöldségben – kivéve például a spárga – és gyümölcsben gazdag étkezéssel érhetünk el.

Mivel egy grammnyi tumornak másfél gramm szénhidrátra van szüksége, a daganatos betegségekben szenvedőknek érdemes kerülniük a hús, a tej és legfőképpen a cukor fogyasztását. Epekő esetén a csokoládé elhagyása mellett napi ötszöri, kisebb, zsírszegény étkezés javallott. A vesekövek típusa határozza meg a diéta fajtáját. A húgysavkövet lúgosítással lehet kezelni, ehhez kerülni kell a húst a lisztet és a tojást. Jó tudni, hogy az otthoni száraz levegő vesekövet okozhat, ezért gondoskodni kell lakásunk megfelelő páratartalmáról, illetve az elegendő folyadékbevitelről, ami harminc testsúlykilónként napi egy litert jelent. A gyomor- és bélbetegségek kezelésében a tejtermékek, sovány húsok, zöldségek és gyümölcsök játszanak szerepet. A lisztérzékenyek rizst, kukoricát, halat, zöldségeket, tejtermékeket fogyaszthatnak, azonban kerüljék a gluténtartalmú tésztákat és a gabonafélék többségét.

A kóros anyagcserezavar kivédésére szolgál a zsír-, rost- és fűszerszegény, ugyanakkor fehérjében és vitaminokban gazdag colitises diéta. A reumás megbetegedések gyógyítására az állati eredetű élelmiszerekben nagy koncentrátumban megtalálható arachidonsav jelentős csökkentése javasolt, a vastagbél kibolyhosodása a rostokban és folyadékban gazdag táplálkozással előzhető meg.

„Mindenki az, amit megeszik” – tartja a mondás. A fentiek mellett érdemes megfogadni a népi bölcsességet: főzni érzéssel kell, de tálalni szívből.

mm