Gyógyító nevetés

A nevetés jótékony hatásairól és az élvezetes életről szólt a Lelki Egészségklub legutóbbi előadása.
Azt a napot vesztegettük el leginkább, amelyen nem nevettünk – Pápay Nikolett pszichológus Nicolas de Chamfort francia írót idézte bevezetőjében. A szakértő elmondta, hogy a pozitív érzelmek más működésbeli szerepet töltenek be az életben, mint a negatívak. Míg a negatív érzelmek menekülést vagy támadást váltanak ki belőlünk, addig a pozitívak arra szolgálnak, hogy építsék az erőforrásokat, szélesítsék az egyén aktuális gondolkodási-cselekvési repertoárját.
 
A nevetés jótékonyan megváltoztatja a stresszhormonok összetételét, adrenalin, noradrenalin, béta-endorfin szabadul fel a szervezetben. Az első kettő jó kedélyállapotot okoz, míg a harmadik fájdalomcsökkentő hatású. A nevetés erősíti az immunrendszert, elősegíti a védekező anyagok, immunglobulinok, t-limfociták képződését, szabályozza az emésztést. A mozgáshoz hasonlóan a beleket is serkenti. Az ezzel ellentétes, negatív érzelmi állapotnak viszont fájdalomnövelő, immunrendszer-gyengítő hatása lehet, hiszen ha szorongunk, izmaink megfeszülnek, míg a nevetés ezzel ellentétes hatású: ellazít. Amikor nevetünk, a vér oxigénszintje növekszik, és ez edzi a szívet.
 
Az élvezetes élet, vagy savoring tulajdonképpen a pillanat kiélvezésére irányuló törekvés. A savoringnak három előfeltétele van: a pozitív élmény megnyilvánuljon számunkra az „itt és most”-ban, többé-kevésbé függetlenek legyünk társas szükségleteink és kötelezettségeink nyomásától, valamint rendelkezzünk fókuszált figyelemmel, vagyis jelentéssel tudjuk felruházni az átélt eseményt. A pszichológusnő szerint nem csak az élvezheti az életet, aki gondtalan, a túlzott társas felelősségvállalás azonban gátló hatású, negatívan befolyásolhatja kedélyállapotunkat. Vannak élvezetfokozó stratégiák – például lassan enni egy finom süteményt –, ám ha folyton az élvezet szintjét figyeljük, akkor az bizonyosan annak rovására megy.
 
Depriváció, betegség, stressz vagy nehezített élethelyzet után a savoring különösen intenzív lehet. Növeli az érzetet, hogy milyen kellemes dolog történik velünk, mennyire érdemeljük meg, és mennyit tettünk azért, hogy ez bekövetkezzék. Szintén élvezetnövelő hatású, ha mentálisan fotografáljuk az eseményeket (annak érdekében, hogy a jövőben vissza lehessen emlékezni rájuk), vagy megosztjuk az élményt másokkal.
 
mm.