Hagyományteremtő kosárlabda-fesztivál

Első alkalommal rendezték meg a Városmajori Kosárlabda Fesztivált. A hagyományteremtő céllal életre hívott családi sportnap a remények szerint új lendületet ad a kerületi diákkosárlabda-életnek.
A BSE-ben kosarazó gyerekek szüleinek kezdeményezésére tavaly alakult meg a Városmajori Kosárlabda Közhasznú Egyesület. A cél egyértelmű: híveket szerezni a gyerekek, családok körében a kosárlabdának, megszervezni a kerületi iskolák kosáréletét, egyúttal újra pezsgő sportéletet varázsolni a városmajori parkba.
 
Gundel Takács Gábor, a közhasznú egyesület elnöke a Hegyvidék kérdésére elmondta: a gyerekeknek ösztönzésre van szükségük ahhoz, hogy megismerjék és megszeressék a sportot. A mai, „digitalizált” világban egyre kevesebben szánják rá magukat arra, hogy edzésekre járjanak, hiszen a sport, bizony, néha lemondásokkal, fáradsággal jár. Ám a kosárlabda nemcsak az izmokat erősíti, a sporttársak között mély, sokszor életre szóló barátságok köttetnek, miközben a gyerekek azt is megtanulják, hogyan kell csapatban, a másikat segítve, másoktól függve, együtt, egy célért küzdeni. A sport tehát nem csupán a testet formálja, hanem az ember lelkét is nemesíti, jó hatással van az egészségre és a társas kapcsolatokra.
 
hagyomanyteremto
Streetball-bajnokság is színesítette a programot
 
A szervezők éppen ezért mindent megtettek, hogy a rendezvényre látogatók jól érezzék magukat, hazatérve pedig viszszakívánkozzanak a kosárpályára. A gyerekek a Basketballworld Kft. ügyességi játékain próbálhatták ki rátermettségüket, volt streetball-bajnokság, sorverseny a legkisebbek részvételével és körmérkőzéses kosármeccsek a 3–4. osztályosok számára. Jól sikerült a Kós Károly és az első kerületi Batthyány iskola részvételével megtartott minibajnokság, de nem hiányozhattak a kézművesfoglalkozások sem. Akik a sok mozgástól megéheztek, eredeti zalai ételkülönlegességekkel csillapíthatták étvágyukat. A rendezvény az egyik olyan ritka alkalmak egyike volt, amikor az eseményt támogató FKF Zrt. kukásautójára a gyerekek büntetlenül felmászhattak.
 
A BSE több híressége is ellátogatott az eseményre, és egy meccs erejéig újfent pályára léptek a Kósa L. Adolf, Várkonyi Attila, Schulek Csaba nevével fémjelzett MTV médiaválogatott ellen. Az utánpótlás legjobbjai a rendezvényen vehették át a bajnokságokban megszerzett érmeiket, a Budapest-bajnokságban sikert sikerre halmozó kadettcsapat ráadásul a pályán is bebizonyította, hogy érdemes építeni rá, hiszen szoros meccset játszott a BSE felnőttjeivel.
 
A szervezőknek sikerült elnyerniük a hegyvidéki önkormányzat támogatását, így a jövő évtől várhatóan kosárlabdaprogram indul a sportág iránt érdeklődő általános iskolákban. A kezdeményezés példaértékű, hiszen jelenleg nincs összehangolt kosárlabda-oktatás a kerületben.
 
(emm)