Hasznos része az étrendnek

Belsőségeknek nevezünk a hús – vagyis a vázizomzat – kivételével minden ehető állati testrészt. Ide tartozik a máj, a vese, a szív, a zúza, az agyvelő, a tüdő, a gyomor, a farok, a nyelv és a csülök.
Az emberek vagy szeretik, vagy utálják a belsőségeket – köztes állapot általában nincs. Míg manapság csak az állatok nemesebb húsrészeit használják fel, korábban minden részüket hasznosították.
 
A belsőségek a hatvanas években kezdtek kikopni a magyar gasztronómia világából, amikor megjelentek az első tömegétkeztetést szolgáló éttermek. Ennek egyik fő oka, hogy elő-és elkészítésük nagy odafigyelést igényel, sok időbe kerül, míg az étel ízletes, illatos és zamatos lesz. Emellett fontos tényező a friss alapanyag biztosítása. Táplálkozás-élettani jelentőségük a jó minőségű fehérje-, vas-, cink-, kalciumtartalmukban, az A-, B2-, B3-, B6-, és B12-vitamin-tartalmukban rejlik.
 
Az agyvelő kitűnő forrása a vérképzésben fontos B12-vitaminnak, valamint a niacinnak (B3-vitamin), amelynek jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában. A legújabb kutatások szerint a niacin természetes koleszterinszint-szabályozó anyag.
 
A máj kitűnő A-vitamin-forrás, amely a szem, bőr, haj, fogak szépségéért és egészségéért felel, riboflavin- (B2-) -forrás, amely a májra, az izomra és az idegrendszerre hat, s hiányában bőrpanaszok, idegesség, álmatlanság, depresszió immungyengeség léphetnek fel. Ugyancsak gazdag B12-vitaminban, s fajtától függően értékes vas-, niacin-, folsav- és cinkforrás. Megfelelő a B6-vitamin-tartalma is, ami a zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjében játszik szerepet, valamint az idegrendszer, az immunrendszer és az emésztőrendszer megfelelő működését segíti. Ezeken kívül görcsoldó hatásáról és hányinger-csillapításáról is ismert.
 
A marhanyelv nagy mennyiségű nátriumot tartalmazhat, míg a birkanyelv kitűnő B12-vitamin-raktár. A szív remek tárháza a fehérjének, a riboflavinnak, a niacinnak és a B12-vitaminnak, továbbá sok vasat, illetve cinket tartalmaz. A vese jó riboflavin-és B12-vitamin-tároló, értékes vasés niacin-, megfelelő tiamin-, cink-, valamint folsavforrás.
 
A belsőségek nagy hátránya a magas koleszterintartalom. Emiatt a magas vérzsírszint valamelyik formájában szenvedők számára nem ajánlott fogyasztásuk, egyéb megbetegedéseknél, illetve a betegségmegelőzés miatt pedig jelentősen korlátozni kell azt.
 
Egészséges ember számára belsőségekből készülő ételeket havonta egyszer-kétszer, vagy alkalomszerűen ajánlott beépíteni az étrendbe. Kiiktatni nem érdemes, mert a változatos étkezés nagyon hasznos részei, fogyasztásuk hozzájárul a szervezet megfelelő tápanyag-, vitamin-és ásványianyag-ellátottságához.
 
Feigl Edit dietetikus