Házi rétes és gombostû

Az esős idő ellenére nagy érdeklődés kísérte a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Múzeumok Éjszakájára szervezett programjait. Az eseményre még vidékről is jöttek vendégek.
Olyan programokon részt venni, amelyeken nem lenne mód az év többi napján – az idén is sokakat vonzott ez a lehetőség. Így hát sokan el is látogattak a Beethoven utcai Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménybe, hogy részesei legyenek a Múzeumok Éjszakája alkalmából rendezett eseményeknek. Voltak, aki már a hat órai nyitás előtt „bekéredzkedtek” az épületbe kitölteni az iskolatörténeti kiállításhoz kapcsolódó kvízt annak reményében, hogy helytörténeti kiadványt nyerhetnek.
 
A korán távozók azonban lemaradtak a hegyvidéki recept alapján készített szarvaspörköltről, amelyet nyitás után mindenki megkóstolhatott. Összesen közel háromszázan fordultak meg a gyűjteményben június 20-án éjszaka, így nem meglepő, hogy a finom, bográcsban főtt étel már tíz óra körül elfogyott. Az ezután érkezőket házi készítésű rétesekkel fogadták a szervezők.
 
hazi
A programok egy része az iskolatörténeti kiállításhoz kapcsolódott
 
Nagy sikere volt a speciális helyi „találmányoknak” is. Ahogyan tavaly, ezúttal is archív hatású képeslapot lehetett ingyenesen feladni, s így köszönteni a barátokat, családtagokat. A gyűjteménybe betérő kerületi lakosok mind egy-egy gombostűt szúrhattak bele a falon elhelyezett Hegyvidék-térképbe, így láthatóvá vált, milyen sok helyről gyűltek össze erre az éjszakára. A térkép a jövőben is kint marad a falon, és a látogatók a továbbiakban is bejelölhetik rajta lakhelyüket.
 
A fiatal korosztály szórakozásáról kézműves-foglalkozás gondoskodott, amelynek keretében – szintén az iskolatörténeti kiállításhoz kapcsolódva – saját füzetet, jegyzettömböt készíthettek maguknak a kicsik. A felnőttek jókedvét Hajós Laura és jazz-zenekara biztosította.
 
Amint a helytörténeti gyűjtemény munkatársai elmondták, kellemes meglepetés volt a számukra, hogy nemcsak a XII. kerületből, hanem a főváros minden részéből, sőt még vidékről is ellátogattak a programokra. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy a kellemes hangulatú, fáklyafényes rendezvényre még éjjel fél 2-kor is érkeztek.
 
B. A.