Hegyvidéki história a farkasréti templomról

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Hegyvidéki Históriák sorozat legújabb kötetét. A farkasréti római katolikus egyházközség története című kiadvány egyszerre történelmi korrajz, szociográfia és hiánypótló helytörténeti dokumentum.
Ahogyan Török Sándor meséjének hősei, Kököjszi és Bobojsza a kis jövevényt várva énekkel, mesével, mondókával, emlékekkel, szeretettel bélelik ki a lakás csupasz falait, úgy teszik emberközelivé a kerületet a helytörténeti sorozat kiadványai. Mert attól érezzük magunkat otthon a világban, hogy tudjuk, vannak történeteink – emelte ki a farkasréti templomról szóló kötet bemutatóján Pokorni Zoltán.
 
A polgármester elmondta, a helytörténeti sorozat azért fontos, mert hozzájárul, hogy valóban magunkénak érezzük a Hegyvidéket. Így az utcákat járva nem az aszfalton, hanem „a történelem szövetén lépkedünk”, és a házak közé érve „mesék, nem pedig téglafalak vesznek körül bennünket”. Ebben segít a most megjelent könyv is, amely egy újabb adalékkal gazdagítja tudásunkat szűkebb pátriánkról, benne egy épületről, amely a Kádár-rendszer egyetlen új építésű temploma – emlékeztetett Pokorni Zoltán.
 
A kötet, ahogyan a templom is naponta teszi, kapukat nyit ki, hogy ezzel hívja fel a figyelmet múltunkra és értékeinkre – mondta a farkasréti római katolikus egyházközösséget tizenöt éve vezető Szederkényi Károly atya. Hiszen a templom mindenkor menedékhely, hivatása, hogy oltalmat adjon a betérőnek. Nyitva áll mindenki előtt, aki szereti a szépet és a jót. Mert a farkasréti templom épülete maga is kordokumentum, műemlék, amely a kultúrát hivatott szolgálni megjelenésével és belső tartalmával. Az istentiszteletek mellett koncerteknek, kulturális eseményeknek is helyet ad, közösséget épít. Az egyház helyi fejlődésének történetét feldolgozó könyv szintén ezt a törekvést erősíti, amikor a régi iratokat és képeket, az elfeledettnek hitt tudást egységbe foglalva nyújtja át az utókornak.
 
A kiadó Kollega Tarsoly István elmondta, hogy eddig a Hegyvidéki Históriák valamenynyi kötete sikeres volt, a kerületi polgárokat érdekli lakókörnyezetük múltja és jelene. Bíró Aurél, a kiadvány szerkesztője arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyv az Árpád-korig visszanyúlva írja le Farkasrét és környéke történetét. Az egyházközség bemutatásán keresztül számos kultúrtörténeti és helytörténeti érdekességgel lepi meg az olvasót.
 
m.