Hegyvidéki kosaras sikere a Szenior Világjátékokon

Első helyen végzett a Sydneyben megrendezett Szenior Világjátékokon a plusz harmincöt évesek között a magyar női kosárlabdaválogatott. A Tamási Áron iskola testnevelője, Klucsik Ágnes is részese volt a sikernek.

A négyévente megrendezett Szenior Világjátékok (World Masters Games) a világ legnagyobb sporteseményeinek egyike. Tulajdonképpen a nyári olimpia megfelelője, amelyen a profi versenyzést már befejező egykori élsportolók indulhatnak. A játékokat mindig olimpiai helyszíneken tartják, Sydney előtt Edmonton adott otthont a versenyeknek, míg 2013- ban Torinóba utazik a mezőny.

– Az ausztrál szervezők igazi olimpiai hangulatot teremtettek, a bevonulás és az ünnepi megnyitó a 2000-es nyári játékokat idézte. A közel harmincezer indulót az olimpiai faluban szállásolták el, a versenyeket pedig a legszebb és legnagyobb stadionokban rendezték – mondta el a Hegyvidéknek Klucsik Ágnes, a Tamási Áron iskola testnevelője, aki szerint az aranyéremmel a csapat tagjai – valamennyien egykori válogatott játékosok – megkoronázták eddigi pályafutásukat.

A magyarok veretlenül, imponáló kosáraránnyal meneteltek a döntőig, majd a sorozat legszorosabb meccsén 53–44-re győzték le Észtországot. Ezzel sporttörténelmet írtak, hiszen magyar kosárlabdacsapat még soha nem állt szenior olimpián a dobogó legmagasabb fokán.

A bajnokcsapat magas bedobóját lenyűgözték a körülmények, pedig aktív pályafutása során számos nemzetközi összecsapás részese lehetett. Klucsik Ágnes többszörös válogatott, az 1989–90-es bajnokságban tagja volt a története során először bajnoki és kupagyőzelmet szerző BEAC-nak, tizenhat évesen pedig, legfiatalabb magyar kosarasként, a Ronchetti Kupában is bemutatkozott.

Klucsik Ágnes
Klucsik Ágnes

– A Testnevelési Főiskola elvégzésekor egy vidéki csapatban játszottam, onnan kerültem a Tamásiba. Nem úgy terveztem, hogy sokáig maradok, mégis már tizenkét éve itt vagyok. Megfogott az amfi teátrumszerű közösségi tér, a természeti környezet, ahol az is előfordul, hogy percekig áll az óra, mert a gyerekek észrevesznek egy mókust valamelyik fán. De talán ennél is fontosabb, hogy Hajnal Gabriella személyében olyan igazgató vezeti az iskolát, aki szívügyének tekinti a sportot. Nem véletlen, hogy a kerületi iskolák között a Tamási büszkélkedhet a legmodernebb sportcsarnokkal. Elsőként a Hegyvidéken, hat évvel ezelőtt vezettük be a mindennapos testnevelést, méghozzá szaktanárok irányításával. Az alsósok labdás ügyességi órákon vesznek részt, a nagyobbak délutánonként sportköri foglalkozás keretében tanulhatják meg a kosárlabda alapjait.

Ami a jövőt illeti, az „aranyos” csapat már előre tekint. Szeretnének edzésben maradni, ezért, ahogyan eddig is tették, amatőrként pályára lépnek az NB1 B-ben. A gárda többsége a Fradiban és a Tatabányában játszik, ennek köszönhetően a játékosok éles meccseken gyakorolhatják a válogatottban alkalmazott taktikai elemeket.

– Két év múlva Európa-bajnokságot rendeznek, jó lenne elindulni. – árulta el legfőbb óhaját Klucsik Ágnes. – Az igazi kihívás a bajnoki cím megvédése lenne, ehhez azonban ki kell jutni a következő világjátékokra. Ennek egyedül anyagi akadályai lehetnek, hiszen Sydneybe is saját költségünkön, néhány szponzor támogatásával utaztunk.

Hogy lesz-e elég pénz, még nem tudni. Annyi bizonyos, hogy legalább edzőpályát nem kell keresni, hiszen a felkészüléskor Hajnal Gabriellának köszönhetően hetente egyszer a csapat rendelkezésére áll az iskola nemrégiben felépült tornacsarnoka.