A hegyvidéki „Magic” Johnson

Megtört a jég átigazolási fronton: február elsején az eddig kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató EnterNet-NTE Hegyvidék csapatáhozmegérkezett az első idegenlégiós.  Antione Johnson már be is mutatkozott az első osztályú kosárlabda-bajnokságban eddig nyeretlen, de egyre jobb formát mutató hegyvidéki csapatban.
A kosárlabda NB I-ben szereplő egyetlen budapesti csapat eddig kizárólag magyar játékosokkal lépett pályára. Ráadásul többségében az élvonalban tapasztalatlan fiatalokkal, vagy a legjobbak között korábban csak nagyon kevés lehetőséget kapó kosarasokkal. Az edző is „újonc”: Hartai Tamásnak ez az első élvonalbeli évadja.
 
Decemberben és januárban sikerült két jó nevű magyar játékossal erősíteni. A Dombóvárról igazolt Simon Nándor és a Körmendről érkező Keresztes Rafael azonnal húzóemberei lettek a csapatnak. Ennek ellenére a szakosztály vezetése úgy érezte, szükség van még egy rutinos, ponterős játékosra, hogy a csapat elmozduljon végre a tabella utolsó helyéről.
 
Az EnterNet-NTE Hegyvidék továbbra is elsősorban magyar játékosokra kíván építeni, szemben a hazai bajnokság többi csapatával, amelyekben rendre háromnégy légiós lép pályára. Ugyanakkor soha nem zárkózott el attól, hogy egy vagy két minőségi külföldi játékost szerződtessen. Olyanokat, akiktől jó hozzáállás, eredményes játék várható, és az, hogy példát mutatnak a fiataloknak.
Így esett a választás – Dávid Kornél tanácsait is megfogadva – az amerikai Antione Johnsonra. A szezonban ilyentájt meglehetősen nehéz megbízható sportemberi kvalitásokkal rendelkező külföldi kosarast szerződtetni. Ajánlkozó akad bőven, de minden szempontból megfelelő minőségi játékost nem egyszerű találni. Végül két játékos maradt a „kalapban”, de a másik kiválasztott, aki most Szlovéniában játszik, mégsem hagyta ott jelenlegi alakulatát.
 
Antione Johnson nemrég az NBA-szereplés közelébe került, hiszen tavaly júliusban a New York Knicks tizenöt fős keretének tagja volt a Las Vegasban rendezett Summer League öt mérkőzésén. Az NBA-csapatok a szezon előtt nyári tornákon próbálják ki azokat a játékosokat, akiket frissen igazoltak, vagy leigazolásukat komolyan tervbe vették. Johnson ugyan nem szerepelt sokat a Knicksben, de egy biztos: akárkit nem hívnak meg egy NBA-csapat nyári keretébe.
 
Antione Johnson
Antione Johnson
 
Az elsősorban hátvédposzton bevethető kosaras ezt megelőzően egy szezont Törökországban pattogtatott, illetve négy éven át meghatározó szerepet játszott az NCAA (amerikai egyetemi bajnokság) első divíziójában szereplő Albany Egyetem csapatában. Utolsó két évében csapatkapitány volt, és kiérdemelte a legértékesebb játékosnak járó MVP-díjat. Nős, egy kétéves kisfiú édesapja.
Eddig négy mérkőzésen (két bajnoki és két kupameccsen) szerepelt a hegyvidéki csapatban. Már ennyi játéklehetőség elég volt, hogy bebizonyítsa: gyors játékos, aki kiváló védőmunkája mellett távoli dobásaival komoly veszélyt jelent az ellenfélre. A legeredményesebben a kaposvári Magyar Kupa-meccsen szerepelt, 26 pontig jutott. Persze még eltart egy ideig, amíg beépül a csapatba, és Hartai Tamás megtalálja azokat a taktikai, illetve játékelemeket, amelyekben a leghatékonyabban használható.
 
Johnsonnal egyértelműen erősödött a Hegyvidék, bár még mindig nem sikerült megszerezni az első győzelmet. Legutóbb a Sportmax 2-ben az első félidőben nagyszerűen helytállt a fiatal csapat a sztárokkal teletűzdelt, nagy múltú Soproni sÖrdögök ellen, de sajnos a lendület nem tartott ki végig. A második félidőben visszaesett csapatjáték miatt a vendégek fölényesen győztek.
 
A hírek szerint – bár elkelne – nem tervezi újabb légiós szerződtetését az EnterNet-NTE Hegyvidék vezetősége. Nem is maradt sok idejük a keret megerősítésére, mivel a szabályok értelmében a csapatok csak február 22-ig igazolhatnak új játékost. Vagyis ha lapunk megjelenése idején Johnson az egyetlen külföldi a hegyvidéki csapatban, akkor ez a helyzet már így is marad a szezon végéig.
 
mm.