Hegyvidéki sportvezető kitüntetése

Ötödik alkalommal adták át a „Főváros Sportjáért” kitüntető címeket. Az elismerésben azok részesülnek, akik munkájukkal hozzájárulnak a főváros hírnevének öregbítéséhez, tevékenységükkel segítik Budapest sportéletének fejlődését. Az aranygyűrűvel és emlékplakettal díjazott sportvezetők között – sportigazgatás kategóriában – az idén ott volt Kissné Baumann Gizella, a XII. kerületi Szabadidősport Központ igazgatóhelyettese is.
A hegyvidéki sportvezető fiatalkorában versenyszerűen atletizált, a 400 méteres gátfutás magyar csúcstartója volt, egy makacs sérülés azonban derékba törte karrierjét. Nem fordított hátat a sportnak, a Testnevelési Főiskola szakedzői szakán diplomázott, majd menedzseri és tanári képesítést szerzett. Veszprémben alig egy hónap alatt több mint kétszáz gyereket csábított le az atlétikapályára. A következő évben, már Budapesten, a Hajós Alfréd Általános Iskolában dolgozott testnevelő tanárként. Tanítványai sikert sikerre halmoztak, kerületi szinten valamennyi versenyüket megnyerték.
– Ekkor úgy éreztem, nincs már meg a kellő motivációm, és váltanom kell. Így kerültem 1998. augusztus elsején a Hegyvidékre – emlékezik vissza Kissné Baumann Gizella. – A szabadidősport- központ akkori vezetője azt kérte, próbáljam meg feltámasztani a halódó kerületi diáksportéletet. Örömmel vettem a felkérést, mert úgy láttam, sikerülhet a zuglóihoz hasonló eredményeket elérni.
 
Alig egy hónap alatt kidolgozta egy tizenhárom sportágat felölelő versenyrendszer szabályait. Ez volt a Hegyvidéki Diákolimpia, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Szeptemberben már el is indult a sorozat, s az önkormányzati fenntartású általános és középiskolák mellett az ELTE Gyakorló Iskola és a Pannonia Sacra is csatlakozott.
– Tizenhárom sportággal kezdtünk, s ez a szám nagyjából megmaradt, bár az idők folyamán történtek változások. A kézilabdát felváltotta a floorball, megszűnt a virányosi ötpróba, de bejött a sakk és a szellemi olimpia. Ma már rang a gyerekek körében megnyerni valamelyik diákolimpiai versenyszámot, talán ezért van az, hogy egy tanévben a hétezret is meghaladja az egyéni indulók száma, azaz a kerületi iskolások többségét sikerül megmozgatni. Az első pillanattól komoly hangsúlyt helyeztem a pártatlanságra, ezért a diákolimpia versenyein kizárólag budapesti vagy országos versenybírók közreműködhetnek. Valamennyi résztvevőt megajándékozzuk, a győztesek érmet is kapnak, a három kategóriában meghirdetett csapatversenyben legjobban teljesítő iskolák a tanév végén hazavihetik a hegyvidéki kupát. A sorozat célja a díjazás ellenére mégsem a versenysportra nevelés, sokkal inkább az, hogy minél több gyerekkel megszerettesse a rendszeres testmozgást. Ráadásul alkalmat kínál arra, hogy a fiatalok több sportágban is kipróbálhassák magukat, ezzel megteremtve a választás lehetőségét.
 
hegyvidekiKissné nevéhez fűződik az „Előzd meg a fogaskerekűt!” futóverseny újraélesztése is. A kilencvenes években ugyan már egy alkalommal a BSI megszervezte a viadalt, azonban egészen 2001-ig nem volt folytatása a kezdeményezésnek. Azóta (egy esztendő kivételével) a XII. kerületi Szabadidősport Központ minden évben megrendezi a mára nemzetközivé bővült versenyt, amely a kerület egyik legnagyobb sportrendezvényévé nőtte ki magát.
 
A szabadidősport-központ kiveszi részét a Sportmaxban megtartott rendezvényekből is, társszervezője volt a tavaly novemberi Fittparádénak, és önállóan vezényelte le a hagyományteremtő „Fitt leszel, ha itt leszel” programsorozatot.
 
(mm.)