Helytörténeti séta a Márton-hegyen

„Ismerd meg a hegyvidéket!” elnevezéssel helytörténeti sétákat indított a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény. Az első állomás a Márton-hegy volt.
 
Dr. Lengyel Zoltán helytörténész, a Márton-hegy című könyv szerzője kalauzolta a több mint harminc érdeklődőt a kerületrész rejtett zugaiba, és olyan történeteket mesélt a jelenlévőknek, amelyeket valóban csak egy „őslakos” tudhat. Így például személyes visszaemlékezést a második világháborús ostromról, vagy arról, hogy a tanácsi érában hogyan sikerült a mártonhegyieknek kiharcolniuk egy játszóteret a gyerekek számára. Szó esett a közlekedési nehézségekről, de a negyvenezer éves kovakőbányáról is. Be lehetett járni a Fodor utca meg nem valósult nyomvonalát, amely a 112-es busz vonalát kötötte volna össze az 53-as buszéval.
 
A Thomán István utcai buszfordulótól Szent Márton-kápolnáig tartó séta során több híres mártonhegyi polgár, többek között Simándy József lakóhelye is útba esett. Az egyébként fél óra alatt bejárható út két órásra hoszszabbodott, mert közben beszélgetés alakult ki a közönség és a sétát vezető helytörténész között.
 
Az idén további négy ingyenes sétát szervez a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, a következő célpont májusban a városmajor park lesz. A résztvevők minden alkalommal egy-egy kitűzőt kapnak, amely az adott városrész egy jellegzetességét ábrázolja.
 
B. A.