Hit és öröm

A krisztusi szentség elevenedik meg Borza Teréz porcelánművész kiállításán a Hegyvidék Galériában.
A nagyhét első napjaiban a Hegyvidék Galéria, Borza Terézt segítségül hívva, a művészet nyelvén is közreadta a húsvét üzenetét. Pokorni Zoltán polgármester a kiállítás megnyitóján arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy Borza Teréz nem csupán művészként, hanem az önkormányzat kulturális bizottságának tagjaként is évek óta a kerületért munkálkodik. Képzőművészeti tevékenysége során számos külföldi kiállításon öregbítette a magyar művészet hírnevét, s megtiszteltetés, hogy Európa nagyvárosai mellett szülőhelyén is újra bemutatkozik. Méghozzá éppen a nagyhéten, a kereszténység talán legmélyebb, legszentebb ünnepén.
 
hit
 
A polgármester szerint a hit és az öröm az, amire ma a leginkább szükségünk van. Borza Teréz kiállítása hozzásegít ahhoz, hogy lelkünkkel, szívünkkel megérezzük a húsvéti üzenetet. A bemutatott porcelánok új világot nyitnak meg, egészen mások, mint a gyermekektől elzárt nippek és apró dísztárgyak, amelyekhez tilos volt hozzányúlni. Műalkotások ezek, amelyek átértelmezik az anyagot, elgondolkodtatnak, önálló életre kelnek – fogalmazott Pokorni Zoltán.
 
Dvorszky Hedvig művészettörténész azt emelte ki, hogy Borza Teréz munkái, a kiállítótér templombelsőt idéző kialakítása, a stációk felidézése elmélyülést kíván. Hófehér porcelánnal dolgozik, önálló helyet jelölve ki magának ezzel az iparművészek között. Olyan egyedi technikát alkalmaz, amivel megteremtette a vékony lapok szobrászatát. Úgy alakítja, formázza a nyersen lágy matériát, ahogyan rajta kívül senki sem tudja, ezért másolhatatlan, egyedi és megismételhetetlen minden egyes munkája. A fehér mellett a porcelán áttetszővé tételével ér el különleges hatást. Kérdéseket tesz fel, és válaszokat fogalmaz meg, felmutatja az eredetet, és hirdeti az eszmét. Ilyen a Hegyvidékre elhozott kiállítása is, amely hitbéli meggyőződésének összegzése. Megjelennek a teremtés, a lét, az eredet, a remény attribútumai: a hal, a virág, a madár, a fakereszt a megváltóval. Amikor a néző végigjárja a tárlat stációit, és elolvassa a tárgyakhoz rendelt bibliai idézeteket, kegyelmi állapotba kerül.
 
(mm.)