HPV elleni oltás kerületi leánygyermekeknek

A kerület támogatásával ez évtől kedvezménnyel, vagy akár ingyen kaphatnak a kerületi leánygyermekek HPV elleni védőoltást. Az oltással megelőzhető a méhnyakrák, és a nemi szervi szemölcsök kialakulásának kockázata is csökkenthető.
Szülőknek tartott fórumot a hegyvidéki önkormányzat a művelődési központban, ahol a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás beadásával kapcsolatos hasznos tudnivalókról esett szó. Pokorni Zoltán polgármester a találkozón elmondta: megdöbbentőek a méhnyakrákkal kapcsolatos hazai statisztikák, az európai átlaghoz képest ugyanis nálunk 2-3-szor többen halnak meg e daganat miatt. A nagy különbség oka az lehet, hogy – szemben Magyarországgal – Európában már jó egy évtizede széles körben alkalmaznak védőoltást.
 
A polgármester szerint mindenkinek közfinanszírozásból kellene biztosítani az oltást, ám amíg erre nincs lehetőség, az önkormányzatnak kell megtennie azt, ami tőle telik. Mint elmondta, minden kerületi leánygyermek számára, aki 2009-ben tölti be 13. életévét, biztosítják, hogy – a szülők anyagi helyzetétől függően – kedvezménnyel, vagy akár teljesen ingyen kapják meg az oltást.
 
Ebben az évben 173 gyermeket érint ez a lehetőség a Hegyvidéken. Az ő szüleik mind kaptak az önkormányzattól levélben egy tájékoztató anyagot, illetve meghívót a HPV-ről szóló előadásra.
 
A vírus veszélyeiről Bókay János, a 1. sz. Gyermekklinika docense tartott szakmai előadást. A professzor közölte: a HPV-nek több mint száz típusa van, ezek közül mintegy 30-40 fertőzi a nemi szerveket és azok környékét. Bizonyos típusok méhnyakrákot, hüvelyrákot vagy szeméremtestrákot okozhatnak, mások a kellemetlen nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. Magyarországon évente körülbelül ötszáz nő hal meg méhnyakrákban, amit leggyakrabban a fertőző, szexuális úton terjedő HPV idéz elő.
 
Az oltással kapcsolatban Bókay János elmondta: a mellékhatás nagyon ritka, legfeljebb egy kis bőrpír, duzzanat jelentkezhet rövid ideig az oltás helyén – ahogy ez más oltásoknál is megszokott. Az oltóanyagot eddig mintegy nyolcvan országban több mint 50 millió ember kapta meg. Hatása a vizsgálatok szerint a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök esetében is közel 100%-os.
 
z.