Hurka-Gyurka! Dagadt vagy!…

…halljuk egyre gyakrabban az iskolák folyosóin, a játszótéren és még számos más helyen. Gyerekeink közül egyre többen küszködnek súlyfelesleggel, aminek rengeteg oka, de talán még több kellemetlen következménye van. A jelenséget nem lehet figyelmen kívül hagyni szemünk fénye egyéni fejlődése, illetve a jövő generációja egészségének alakulása miatt sem. Dr. Baji Ildikó pszichiátert kérdeztük az elhízott iskoláskorú gyerekek lelki és testi problémáiról.

Baji Ildikó a Vadaskert Kórházban (az OEP által finanszírozott alapítványi kórház), a megszüntetett OPNI mellett ma is működő gyermekpszichiátrián dolgozik. Magánrendelőjében is várja a gyerekeket, többnyire szüleikkel vagy más hasonló korúakkal együtt, iskola-előkészítő és viselkedésterápiás csoportos foglalkozásokra.

Hat éve egy logopédussal karöltve kezel és gyógyít, de találóbb, ha úgy fogalmazunk: együtt él és lélegzik mindazokkal, akikkel a heti foglalkozások keretében találkozik. Igyekszik minden rezdülésüket megismerni.

A rendszertelen, összevissza étkezés is fokozhatja a súlyproblémákat
A rendszertelen, összevissza étkezés is fokozhatja a súlyproblémákat

Mit jelent egy gyerek számára, ha kövér?
– Gyermeke válogatja. Többnyire a viselkedésükben tapasztalhatók az első szimptómák. A legjobb, ha a gyermek és a szülő együtt vesznek részt a vizsgálaton, közösen megbeszéljük a problémát, s átvesszük a terápiás lehetőségeket, ami lehet egyéni vagy csoportos. Természetesen elengedhetetlen az otthoni szülői segítség.

Milyen gondok jelentkeznek a dundi gyereknél?
– Az elhízott gyermek testi és lelki nehézségekkel küzd. Részben a testiből eredő betegségek a gerinc-, szív- és érrendszeri rendellenességek, az ízületek, csontok túlterhelődése. Meglepő, de az újabb kutatások szerint ebben a korban is egyre gyakoribb az úgynevezett második típusú – egyébként idősebb kori – cukorbetegség megjelenése. Ez egy ördögi kör. Akinek súlyfeleslege van, nehezen veszi rá magát a mozgásra, aki nem mozog, de többet eszik, mint amennyi energiát lebont, az meghízik.

Ilyen egyszerű?
– Nem egészen. A túlsúlyosak táplálkozása rendszerint nem megfelelő sem mennyiségben, sem minőségben, s ehhez adódnak még a család étkezési szokásai, vagy az esetleges túlsúlyra való hajlam. Sok szénhidrátot esznek, kevés rostot, zöldséget, gyümölcsöt. A dundi gyerekek általában sok időt töltenek a tévé, számítógép előtt, gyakran nassolnak. A családoknak ma alig van idejük együtt étkezni terített asztalnál. Rendszertelenül be-bekapnak valamit, s nem legalább naponta ötször esznek.

Az elhízott gyerekeket csúfolják társaik.
– Mi több, sokszor ki is közösítik őket. Nemzetközi felmérések szerint a bőrszín után a második legfőbb ok az elhízás, ami ítéletet vált ki a társakból. A csúfolás, kiközösítés pszichés betegségekhez vezethet. Előfordul, hogy a testnevelő tanár tesz valami megjegyzést. Csökken a gyerek önértékelése, kisebbségi érzések nyomasztják. Ugyanakkor háttérbe szorult a tömegsport, az iskolai sportolás, annál több viszont a korrepetálás, a különóra, jóval kevesebb a testmozgással töltött idő. Lassan felnő egy olyan generáció, amelynek életéből kimarad a mozgás, a sport szeretete, igénye. Az elhízott szülőknél még nagyobb az esély, hogy a gyermek is túlsúlyos lesz.

Holott a szülő csak azt akarja, hogy jól egyen a gyerek…
– Már csecsemőkortól fellép a túletetés problémája. Állandó a gyermek teltségérzete, s onnantól minden baját az evéssel oldja meg, csak a tele gyomortól lesz komfortérzete. Az idő telik, de mindig ez a megoldás, eszik, hogy megnyugodjon, ezzel jutalmazza magát az élet konfl iktusos helyzeteiben. A civilizáció ártalmai közé soroljuk a televízió előtt eltöltött órák számát. Spanyol felmérések szerint ezzel egyenes arányban nő a gyerekek (túl)súlya; később a szorongásos problémák növekedése, az önértékelés romlása elvezet a gyermekkori depresszió tüneteinek jelentkezéséhez.

Mi a megoldás?
– Ebben a korban nem nagyon megy a fogyókúra. A legnagyobb szükség a gabonafélékre, tejtermékekre, zsírokra, ezenbeül a növényi zsírokra, a zöldségekre, gyümölcsökre, rostokra van. Döntő a szülői minta, például mekkora szalonnázást csap az apuka este hat óra után hazaérkezve… Bizony, az elhízott gyermekkel együtt kell éreznie a szülőknek, példát kell mutatniuk. Lehetőleg közösen étkezzenek; a legfontosabb a reggeli. Igaz a régi mondás: reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus. A túlsúlyos fiatalok mozogjanak, igyanak sok folyadékot, minimális cukrot és zsírt fogyasszanak! Este hat óra után nincs evés! Az életmódváltás hosszú és fáradságos, de megéri, ha sikerül megközelíteni az ideális testsúlyt.

J. M.