Húzóágazat lehetne a hazai filmipar

A Kaméleon rendezőjével és producerével találkozott a kerület polgármestere abból az alkalomból, hogy a honi szakma ezt a filmet jelölte a 2010-es Oscar-díj versenyre az idegen nyelvű film kategóriájában. A találkozón Pokorni Zoltán elmondta, kezdeményezi, hogy tegyék egyszerűbbé a fővárosban a közterületi forgatások engedélyeztetését, ami jelenleg átláthatatlan és nehézkes.
A Kaméleon című játékfilm képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű filmek között a 2010-es Oscaron – így határozott a napokban a jelölésről döntő hazai filmes bizottság. Pokorni Zoltán polgármester személyesen gratulált Goda Krisztina rendezőnek és Kálomista Gábor producernek a nevezéshez, akikkel a találkozón a magyar filmipar helyzetéről is beszélgetett.
 
Kálomista Gábor a beszélgetésen elmondta: ahhoz, hogy a magyar filmipar nemzetközi rangot vívjon ki magának, komoly reformra lenne szükség. Az állam ma úgy támogat sok filmet, hogy azokat érdeklődés hiányában moziban egyáltalán nem mutatják be, kizárólag a Filmszemlén vetítik, amelynek azonban – valódi verseny híján – semmi tétje nincs. Talán nem véletlen, hogy a Kaméleon a legutóbbi Filmszemlén semmilyen szakmai elismerést nem kapott, „csak” a közönségdíjat vitte el.
 
2009_14_09_04
Pokorni Zoltán, Goda Krisztina és Kálomista Gábor
 
Goda Krisztina szerint minden segítséget meg kellene adni ahhoz, hogy nagy nemzetközi produkciókat forgassanak nálunk, ezek ugyanis nemcsak jól fizető bérmunkát, hanem szakmai továbbképzést is nyújtanak a magyar filmeseknek, ráadásul az országnak is több milliárd forintos bevételt hozhat egy-egy szuperprodukció. Kálomista Gábor mindehhez hozzáfűzte, Prágában, Pozsonyban szívesen fogadják a filmeseket, Budapesten azonban – függetlenül attól, hogy magyar vagy nemzetközi csapatról van szó – kerületenként eltérő feltételekkel és díjakkal találkoznak a közterületen forgatni kívánó stábok, ami rendkívül megnehezíti az előkészítést.
 
A polgármester elmondta, a Hegyvidéken segíteni kívánják a filmezést, a kerület azonban önmagában kicsi ahhoz, hogy anyagilag is támogatást nyújtson az alkotóknak – a filmek sikeréhez véleménye szerint elsősorban a kormánynak kellene forrásokat biztosítania. Pokorni Zoltán kiemelte: Budapest jó hírét, turisztikai vonzerejét növelik az itt forgatott filmek, ennek ellenére csak elriasztja a stábokat a kerületek széttagoltságából adódó, sokszor átláthatatlan és nehézkes engedélyeztetési procedúra – ezért kezdeményezi majd, hogy a filmesek számára biztosítsák az „egyablakos”, egyszerű és gyors ügyintézés lehetőségét.
 
z.