Idősek az interneten

Az internet azok számára is kitárja a világot, akik már nehezebben tudnak kimozdulni otthonról. Egyre több idős ember ismerkedhet meg a Hegyvidéken a világháló nyújtotta élményekkel, köszönhetően az önkormányzat támogatásával működő oktatási programnak. A képzések a nyári szünetet követően szeptemberben folytatódnak.
Nem csak a húszéveseké a világháló címmel már évek óta zajlik a Hegyvidéken az a program, amelynek keretében a kerület nyugdíjas polgárai – a gondozási központok szervezésében – ingyenes számítógépes tanfolyamo kon vehetnek részt. A képzések iránt az érdeklődés mind a mai napig töretlen, az eddigi résztvevők száma már megközelíti az ezret.
 
Az oktatás vezetője, Varga István lapunknak elmondta: az idősek felismerték, mennyi mindenre tudják használni az internetet. Sokan azért szeretnék felfedezni a számítógép és a világháló rejtelmeit, hogy felvehessék a kapcsolatot távoli rokonokkal, ismerősökkel, vagy hogy lépést tartsanak a „digitális versengésben” az unokákkal. Mások információszerzésre – például kulturális programok keresésére, utazási lehetőségek feltérképezésére – kívánják használni a netet. Egyre többen intézik ügyeiket (például adóbevallásukat) elektronikus úton, jó néhányan pedig a nyugdíjasként végezhető munkák iránt érdeklődnek.
 
idosek
A nyári szünet után újra lehet jelentkezni a tanfolyamokra
 
Nem jellemző a hiányzás, a „nebulók” a legtöbb esetben az elsőtől az utolsó óráig jelen vannak a tanfolyamokon. Mint elmondták, a képzés nem könnyű, különösen a kezdők számára, de mindenki arra törekszik, hogy a lehető leggyorsabban elsajátítsa az alapvető ismereteket. Azok, akik elvégzik a kezdő tanfolyamot, általában azonnal jelentkeznek a haladó képzésre, ahol már sokkal rutinosabban, bátrabban, magabiztosabban kezelik a számítógépet, fogadják be az új ismereteket. Gyakran baráti kapcsolatok is szövődnek, és a friss ismerősök a kurzust követően igyekeznek kapcsolatban maradni – kézenfekvő módon rendszerint e-mailben vagy chaten.
 
Sokan a tanfolyamok elvégzése után döntenek úgy, hogy számítógépet vásárolnak, és előfizetnek valamilyen internetszolgáltatásra. Akiknek erre esetleg nincs anyagi lehetőségük, azoknak sem kell elszakadniuk a világhálótól, mivel a kerületi gondozási központok számítógépein ingyen netezhetnek az idősek.
 
A jelenleg zajló tanfolyamok hamarosan véget érnek, majd nyári szünet következik. Szeptember végétől azonban újabb képzések indulnak, amelyekre akár már most is lehet jelentkezni a gondozási központokban.
 
z.