„Ifjak és vének szépsége”

Az idei tanévben Madarassy András festőművész október közepéig látható tárlatával kezdődött a kiállítási szezon a Németvölgyi Általános Iskola Galériájában. Szerencsés választás volt, ugyanis a művész három éve végezte el a Képzőművészeti Egyetemet, így képein még jól nyomon követhetők a tanultak.
 
A kiállítást az iskola egyik pedagógusa, Horváth Katalin történelem–rajz szakos tanár nyitotta meg. Felhívta a gyerekek figyelmét a portrék reneszánsz szellemiségére, s elmagyarázta nekik, hogy ez technikailag a puha (sfumato) ecsetkezelési technikában és a fények, árnyékok érzékletes ábrázolásában nyilvánul meg. Azt is elmondta, hogy a művész édesapja, Madarassy István ötvös, szobrászművész már két tárlatot rendezett az iskolában, s talán ez is közrejátszott abban, hogy Madarassy András egy szentföldi, Cesareában tett kirándulás által inspirált apa–fiú képet helyezett a középpontba. A később feltett kérdésekből kiderült, hogy a Madarassy famíliában négy másik művész is az ötvösszobrász vonalat képviseli, talán ezért is lett a fiú – festő.
 
Apa és fia – közös kép a középpontban
Apa és fia – közös kép a középpontban
 
A megnyitót, mint a nagy galériákban szokás, zenés műsor színesítette. Az iskola tanulói által előadott versek jól illeszkedtek a hangulathoz: Ferenci Fruzsina (8.a) Fodor Ákos Arcképcsarnok című költeményét, Dimanopulosz Daphne és Dorina (4.a) Juhász Magda Rendhagyó galéria című versét, Juhász Viktória (8.a) pedig Halász István Egy kiállítás megnyitójára című alkalmi versét adta elő. Kiss Niké, Bárány Barbara és Ballai Karolina (4.a) szavalattal, Farkas Kelemen (5.a) furulyajátékkal egészítette ki a programot. Jól illeszkedett a megnyitóhoz az is, hogy a negyedikes szereplők (akik közül háromnak egyik vagy mindkét neve görög) antik szavalókórust alakítottak.
 
A galériában rendezett tárlatokat, a megnyitóktól eltekintve, eddig csak a tanulók, a tanárok és a szülők láthatták, a XII. kerületi művelődési központ átmeneti bezárása miatt azonban a Németvölgyi iskolába is áthelyeznek programokat, így a kiállításokat szombaton és vasárnap a nagyközönség is látogathatja.
 
(Kérész)