Ingatlanadó-kalkulátor az önkormányzat honlapján

Ingatlanadó-kalkulátort helyezett üzembe az önkormányzat a www.hegyvidek.eu oldalon, amellyel mindenki kiszámolhatja: a kormány vagyonadóterve szerint mennyit kellene fizetnie ingatlana után. A lakossági észrevételek azt mutatják, hogy a tervezet szerinti számított érték és a valódi forgalmi érték között jelentős eltérések mutatkozhatnak.
A lakóingatlanokra kivetni tervezett vagyonadó országos viszonylatban a Hegyvidéken élőket sújtaná a legnagyobb mértékben. A XII. kerületben – függetlenül attól, hogy az ingatlan mennyire értékes környéken helyezkedik el – az egylakásos épületek esetében négyzetméterenként 500 ezer, a többlakásos és egyéb épületeknél pedig 450 ezer forintban állapították meg az ingatlanok települési átlagértékét, amely (a meghatározott értékcsökkentő vagy -növelő korrekciós tényezőkkel együtt) a számított érték alapja lenne. Különös, hogy az ingatlanok irányadó értéke még a szomszédos, hasonló adottságú II. kerületben is alacsonyabb, egységesen 400 ezer Ft/négyzetméter.
 
Adóbevallást az ingatlantulajdonosnak (vagy a vagyoni értékű jog gyakorlójának) abban az esetben kellene az APEH-hoz benyújtani, amennyiben a lakóingatlan forgalmi vagy számított értéke eléri a 30 millió forintot. Így ha valaki bárhol a kerületben egy nagyjából 70 négyzetméteres lakással rendelkezik, már bevallásra lenne kötelezett.
 
Az adó mértéke az adóalap 50 millió forintot meg nem haladó része után 0,35%, az adóalap fennmaradó része után 0,5% lenne. Ez azt jelenti, hogy például egy 100 négyzetméteres társasházi lakás után a számított érték figyelembevételével – korrekciós tényezők nélkül – évente 157 500 forintot kellene befizetni az adóhivatal számlájára. Adókedvezmény a három vagy több gyermeket eltartó szülőknek, valamint a számla ellenében történő ingatlanfelújítási kiadások esetében járna. Adófelfüggesztéssel a nyugdíjasok és a regisztrált munkanélküliek élhetnének.
 
A hegyvidéki önkormányzat a kerületiek tájékoztatására a www.hegyvidek.eu weboldalon összeállított egy kalkulátort, amellyel a szükséges paraméterek megadásával kiszámítható, hogy a számított érték figyelembevételével, kedvezmények nélkül, mekkora összegű éves adót kellene fizetni. Egy fórum is indult a honlapon, ahol bárki véleményezheti az új adónem tervezetét.
 
Az eddig megjelent vélemények azt mutatják: a törvénytervezet szerinti számított érték és a valódi forgalmi érték jelentősen eltérhet egymástól. Tripolszky Barna arról írt, hogy míg egy kisközségben felhúzott luxusvilla után az adó mértéke 0 forint lesz, addig a Greguss utcában egy 80 éves, felújítatlan házban az egyik sötét, udvarra néző lakás esetében 115 ezer forint lenne. „Nagy Nagy” bejegyzéséből az derül ki, hogy a Hajnóczy József utcában egy nagycsalád 110 négyzetméteres társasházi lakása után évente mintegy 160 ezer forintot kellene fizetni. Elgondolkodtató Paulits Attila egyetemista hozzászólása is, aki azt írta: nagymamája nem tudná fizetni a 75 négyzetméteres, rossz állapotú lakás adóját, ezért a szüleinek – a saját lakásuk mellett – a nagyszülő ingatlanára rakódó terheket is viselniük kellene.
 
z.