Iránymutató a sportoláshoz

„Nincs rá időm, drága, túl meszsze van.” Ma ezek a jellemző válaszok, ha felteszik a kérdést: miért nem sportolunk? Talán azért, mert az emberek többsége nem gondol bele abba, hogy a testi és szellemi felfrissüléshez nem kell mindenképpen messze utazni és sok pénzt költeni, illetve túl sok idő sem szükséges feltétlenül hozzá. Ezt igazolja az az ingyenes kiadvány is, amelyet a kerületi sportolási lehetőségek bemutatása céljából jelentetett meg a hegyvidéki önkormányzat.

Annak ellenére, hogy Magyarország Európa középmezőnyébe sorolható a szabadidős tevékenységekre fordított idő tekintetében (az EuroStat 2006-os felmérése szerint a magyar nők naponta átlagosan 278, a férfi ak 329 szabad perccel gazdálkodhatnak), szabadidőnknek csak igen kis hányadát, összesen 6%-át szánjuk sportolásra, amivel e téren – a britekkel és a belgákkal együtt – az Európai Unió sereghajtói közé tartozunk. Bár nálunk átlagon felüli egyetértés van a sport kedvező hatásait illetően, mégis, szabadidőnk túlnyomó részét (a nők 55, a férfiak 51 százalékban) a televízió előtt ülve töltjük, amivel – a litvánokkal együtt – a legtöbbet tévéző nemzet címét érdemelhetnénk ki Európában.

– Mindamellett, hogy kerületünkben az országos átlagnál magasabb igény mutatkozik a rendszeres testmozgás iránt, úgy látjuk, még így is sokak életéből hiányzik a sportolás – mondta el lapunknak Rétai Gábor, a XII. kerületi Szabadidősport Központ igazgatója annak kapcsán, hogy a helyben elérhető sportolási lehetőségek bemutatása és a rendszeres mozgás iránti igény erősítése céljából Sportos Hegyvidék címmel ingyenes kiadványt jelentetett meg az önkormányzat.

A kiadvány címlapja
A kiadvány címlapja

Az intézményvezető, aki a Sportos Hegyvidék felelős szerkesztője, kiemelte: hiánypótló mű született, hiszen első ízben adnak közre olyan tájékoztató füzetet, amelyben összefoglalva megtalálható, milyen lehetőségek várják a sportolni vágyókat a kerületben. A 60 oldalas kiadványban az itt élők figyelmébe ajánlják a XII. kerületi Szabadidősport Központ és az elmúlt évek legnagyobb kerületi beruházásának eredményeképpen nemrégiben átadott Csörsz utcai sportlétesítmény, a Sportmax szolgáltatásait. Bemutatják a „Sportos, edzett, Hegyvidék” néven futó ingyenes sportprogramokat, s betekintést nyújtanak a Hegyvidék SE és a Testnevelési Egyetem által működtetett szakosztályok életébe is. A szülők számára körkép készült a játszóterekről, hogy megismerjék, hol, milyen játékok várják gyermekeiket; a kezdő kirándulók kedvéért pedig – Monspart Sarolta ajánlásával – néhány hangulatos, Normafa környéki túraútvonal leírását tették közzé.

Az előbbieken kívül még számos sport- és egészségmegőrző szolgáltatásról olvasható ismertető a füzetben, sőt, mindezeket egy térkép is kiegészíti, amely kivehető, így zsebben is könnyen magunkkal vihetjük. Ezzel mindig eligazodhatunk, ha sportolási lehetőséget keresünk a kerületben.

z.