Iskolások takarították a szemetes zöldterületeket

Iskolások, valamint egy lokálpatrióta egyesület aktivistái takarították ki március utolsó szombatján a Hegyvidék zöldterületeit. Hat konténernyi szemét gyűlt össze néhány óra alatt.
A Németvölgyi Általános Iskolából szinte minden tanuló részt vett a március 28-án délelőtt szervezett takarítási akcióban, mintegy háromszáz diák az iskola által már korábban örökbe fogadott normafai erdőterületről szedte össze a mások által eldobált hulladékot. A németvölgyisek emellett erdei „bútorokat” is festettek: barna festékkel kenték le azokat a padokat és asztalokat, amelyeket a Pilisi Parkerdő Zrt. helyezett ki nemrégiben egy új „szabadtéri tanterem” kellékeiként.
 
iskolasok1
 
A Zugligeti út és a Dániel út találkozásánál lévő erdőt a Virányos Általános Iskola mintegy 130 tanulója takarította ki, komoly erőfeszítések árán, itt ugyanis meglehetősen sok szeméttől kellett megszabadítani a zöldterületet. Jobb helyzetben volt a Kissvábhegyre érkező közel nyolcvan jókais fiatal, hiszen a környékbeliek láthatóan odafigyelnek a tisztaságra. Központi elhelyezkedéséből, illetve parkjellegéből adódóan a Gesztenyés kertben sem találkoztak az Arany János iskola diákjai kidobott háztartási készülékekkel vagy építési törmelékkel, ám a háromosztálynyi fiatal azért itt is összegyűjtött több zsáknyi „apró szemetet”.
 
A Nőszirom Természetvédelmi Egyesület aktivistái, akik az Edvi Illés út mentén dolgoztak, már nem voltak ennyire szerencsések, hiszen ők néhány óra alatt két konténernyi szemetet találtak. Ennek ellenére az egyik résztvevő bizakodó volt, szerinte ez a mennyiség már javuló tendenciára utal, a korábbi években ugyanis jóval több szemetet szedtek össze ugyanezen a területen.
 
iskolasok2
 
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság által támogatott takarítási program koordinátora, Bojtor Gábor lapunknak elmondta: a munkálatok eredményeinek bemutatására a Föld napján, április 22-én fotókiállást nyitnak a polgármesteri hivatalban. Nemsokára azok is részt vehetnek a Hegyvidék szebbé tételében, akiknek erre most nem volt módjuk: április utolsó szombatján az önkormányzat kerülettakarítási napot szervez. Csatlakozni lehet a legszemetesebb zöldterületek rendbetételét végző, szervezett csoportokhoz, illetve egyénileg vagy közösségben is nekiláthatunk lakóhelyi környezetünk megtisztításához – az így gyűjtött szemetet az önkormányzat ingyen elszállítja.
 
z.