Iskolások védik meg Hegyvidékfalvát

Katasztrófavédelmi versenyt rendezett a kerületi polgári védelem a Hegyvidék iskolásai számára. Egy katasztrófahelyzetet szimuláltak a szervezők: Hegyvidékfalván a rendkívüli időjárás következtében különböző veszélyhelyzetek álltak elő, amelyeket a gyerekeknek kell elhárítaniuk.
Ahogy a korábbi években, idén is egy kerettörténethez igazították a Fülemile úti napközis táborban rendezett kerületi katasztrófavédelmi verseny feladatait. A történet szerint a polgári védelem hivatásos szakemberei külföldi katasztrófavédelmi gyakorlaton vesznek részt, miközben Hegyvidékfalván „igazi” katasztrófahelyzet áll elő, áradás és vihar fenyegeti az embereket.
 
Ebben a feltételezett szituációban a kilenc kerületi iskolából érkezett 17 csapatnak először is össze kellett válogatnia azokat a felszereléseket, amelyekkel meg tudja oldani a várható feladatokat. Ezután következett az első „veszélyhelyzet”: környezetszenynyező vegyi anyagok (illetve az ezt jelképező műanyag hordók) elkülönítésére volt szükség, amihez speciális vegyvédelmi szkafanderbe (képünkön) kellett szakszerűen beöltözni.
 
Mivel a viharos időjárás következtében tűz is kiüthet, ezért a gyerekek a következő állomáson azt mutatták be, miképpen kell elsősegélyt nyújtani egy égési sérült számára, illetve hogyan célszerű tüzet oltani. Ez utóbbi próbánál tűzoltók segítettek, akik egy igazi szerkocsival érkeztek a Fülemile úti táborba. A diákok kipróbálhatták azt is, hogyan lehet letakart szemmel, rádiós irányítással tájékozódni, azaz például egy füsttel borított épület pincéjében rekedt embert tervrajz alapján, külső irányítással megtalálni és kimenekíteni.
 
iskolasok
 
A nagy csapadékmennyiség miatt a legkomolyabb veszélyt az árvíz jelenti, ez ellen is védekezni kell tehát: az iskolások nyúlgátat építettek. Ezután az ítéletidő által akadálypályává változtatott utakon történő kerékpáros közlekedést illusztrálták a feladatot lebonyolító – a tűzoltókhoz hasonlóan szintén „valódi” – kerületi rendőrjárőr jelenlétében.
 
A szimulált veszélyhelyzeteket a gyerekek nagy odaadással próbálták elhárítani, úgy, mintha azok tényleg megtörténtek volna – összegezte tapasztalatait a verseny szervezője, dr. Bojtor Gábor alezredes. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság XII. kerületi Kirendeltségének vezetője elmondta: igyekeztek honorálni a fiatalok lelkesedését, így mindenki kapott valamilyen tárgyjutalmat, míg a legjobb általános iskolás, illetve középiskolás csapat – a Németvölgyi Általános Iskola, valamint a Budai Középiskola négy-négy fős egysége – egy hétvégi, belföldi kirándulást kapott ajándékba, valamint ők jutottak tovább a fővárosi katasztrófavédelmi versenyre.
 
Az állomásparancsnokok által legjobbnak ítélt Budai Középiskola első számú csapatának a kerületi polgári védelmi kirendeltség három évvel ezelőtt elhunyt munkatársa tiszteletére alapított Bezerédy Emma-emlékkupát adományozták. Külön ajándékot kapott az iskolák közötti főzőverseny nyertese: ízletes paprikás krumplijáért a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai vehettek át jutalmat.
 
z.