A Jókai Néptáncegyüttes szokás szerint fergeteges hangulatot teremtett
A Jókai Néptáncegyüttes szokás szerint fergeteges hangulatot teremtett

Ismét Gesztenyenap a Hegyvidéki Őszben

A Hegyvidéki Ősz programsorozat „csúcseseményei” ezúttal is szeptember utolsó hétvégéjén várták a kerületi polgárokat. Az Előzd meg a fogaskerekűt! versenyről a sportoldalon találhatnak rövid beszámolót, a Bilicsi-díj átadásáról lapunk közepén olvashatnak. Alább az immáron többgenerációs emlékeket őrző, nagy átalakítás előtt álló „MOM”-ban, azaz a XII. kerületi művelődési központban történteket foglaltuk össze – szokás szerint kicsit szubjektíven, a Gesztenyenap színes kavalkádja közepén megélve az élményeket.
– Hoppá! Nincs nálam gesztenye…
 
– Akkor nincs belépés! – próbál komoly arcot vágni a bejárati ajtónál álló kislányok egyike.
 
– A pénztárcámat az autóban felejtettem. Abban van… Fejrázás a „válasz”.
 
– Én adok neked egyet – szólal meg egy hang térdmagasságban. Szőke, borzas kisfiú, két zsebe degeszre tömve – természetesen gesztenyével. Előkotor egy marékra valót, kiválasztja a legkisebbet, és felém nyújtja. Az apuka roppant büszke a kisfiára, aki elintézte, hogy beeresszék a „fotós bácsit”…
 
19_Page_01_Image_0019
 
Nem sokkal később odabent, a kertben egy másik hang érkezik, most a fejem fölül. Gólyalábak által megtoldott magasságokból.
 
– Ezt lődd le, kedves pajtás, ezt lődd le!
 
19_Page_01_Image_0021
 
Csák György, ismertebb nevén Tüskepapa bohóc kipingált arca hajlik fölém. Pózba vágja magát, azt akarja, hogy lefényképezzem. Megszületik az első kép a sok tucat közül, amely az elköszönő nyár utolsó verőfényes hétvégéjén készül. Bár még csak most üti el a tíz órát az Apor Vilmos téri templom tornya, körülöttem már áll a bál. Forgatag, amely valóban forog, ezernyi színben.
 
Szinte a Hegyvidéki Ősz jelképévé vált a gesztenye, nem véletlen, hogy egy egyszerűen ácsolt faasztalon éppen gesztenyeszobrászkodás folyik fogpiszkálók és mindenféle karcoló-kaparó szerszámok segítségével. A bőrdíszműves műhely sarkában egy komoly arcú kisfi ú kalapálja a bőrlyukasztó szegecs fejét, mialatt a szomszédságában ketten is elszánt arccal próbálják megszólaltatni az általuk készített nádfurulyákat. Apró igazítás a végükre gumizott vászondarabkán, és a sikerélmény tüstént felderíti mindkettőt. Két lépéssel arrébb kislányok kísérleteznek szárított virágokból és fűszereknek látszó alapanyagokból készült, őszies hangulatot idéző motívumok összeállításával.
 
19_Page_01_Image_0023
 
Taps hallatszik a fák közötti szabad mező felől, amelyet a Tüskepapa vezette Trambulin Színház vett birtokba. A földön elhelyezett kikötőkötelek mentén versenyfutás zajlik, előbb a kisebbek, majd – némi noszogatás után – a szülők számára. Ezt követően két gólyalábas közrefogja a nehéz kötelet, és elkezdi forgatni. Ki ugorja át legtöbbször? A fiúk egy-két szökdelés után hasra vágódnak, egy kislány, a győztes, eljut húszig. Mindeközben Tüskepapa szórja sziporkáit, amelyek átitatják a nap hangulatát. A szülők együtt nevetnek a gyerekekkel. Akárcsak az Aranyló Meseszínház Ludas Matyi előadásán. – Gondoskodunk arról, hogy minden arcizmot megmozgassunk – szól Heidinger Zoltán színházvezető ars poeticája. – Előadásaink alapja a humor.
 
Sietek, mert a benti színházteremben időközben megérkezett Halász Judit hűséges helikopterén, a hatalmas pandamackóval, másodpilótaként. A látvány hihetetlen, még a széksorok között is állnak szülők karon ülő gyermekekkel…
 
A Hot Jazz Band, a Kiskalász együttes, Tüskepapa bohóc és Halász Judit is szórakoztatta a Gesztenyenapon összegyűlt közönséget
A Hot Jazz Band, a Kiskalász együttes, Tüskepapa bohóc és Halász Judit is szórakoztatta a Gesztenyenapon összegyűlt közönséget
 
A pódium előtt, tömött sorokban, földből alig kilátszó csöppségek csápolnak a dalok ritmusára. Mint mindig, ha szeretett „Judit nénijük” megjelenik a színpadon zenekarával, együtt éneklik a strófákat ifjak, fiatalok és a kissé idősebbek is. Gálahangulat. Csupán „valódi roppanós” virslire és egy pohár gyümölcskoktélra jut idő, hiszen odakintről már beszűrődik a Jókai Néptáncegyüttes ropogós kopogója – a fiúk hívótánca a lányok karának előterében. A szerényen háttérbe húzódó Bettenbuk Krisztina „gyermekei” hozzák szokásos fergeteges formájukat.
 
Ám a nap díját az általam megalakított egyszemélyes zsűri döntése alapján a Kiskalász együttes kapja. Ők az év felfedezettjei! Varga Bori, az Anselmo Crew és a Ghymes lemezein szaxofonon és furulyákon közreműködő zeneiskolai tanár ez év januárjában így szólt párjához, Sántha Gáborhoz, a jól ismert gitároshoz: „Lenne kedved egy gyereklemezhez?” Mire Gábor azt válaszolta: „De jó ötlet, persze!” Így kislányuk, Panni, valamint Bartos Erika csodás verseinek hatására egymás után születtek a dalok, és áprilisban megjelent a Zsákbamacska című album.
 
19_Page_01_Image_0022
 
„Gyermekmódba” kapcsolva nézem-hallgatom ezt a spontán, szellemes, magával ragadó előadást, amelynek segítségével a zenekar interaktívvá teszi a produkciót. Gábor a gitár mellett énekel, basszusgitározik, dorombon és mandolinon játszik. Boros Attila az állandó basszusgitáros, Mogyoró Kornél az ütőhangszeres.
 
A szünetekben a jó öreg „MOM” folyosóit járom, az előcsarnokok és a felső előadóterem falai mentén felállított egészségügyi asztalokat, a parányi „rendelőket”, amelyekben az önként jelentkezők minimális adminisztráció és várakozás árán tetőtől talpig ingyen megvizsgáltathatják magukat, a légzéstől a vércukorszintig, az erek állapotától a csontritkulásig. Az anyatej világnapja alkalmából babanevelési, családtervezési tanácsok szerepelnek a programban, míg a Sportkórház a teljesítményképességgel kapcsolatban álló kérdésekkel várja az érdeklődőket. Zajlik az Egészségnap.
 
Sok érdeklődőt vonzottak az Egészségnap programjai
Sok érdeklődőt vonzottak az Egészségnap programjai
 
A kertben ismét Tüskepapa bohócé a szó – a nap legvártabb percei következnek, a tomboláé. Talán a főnyereményként kiállított Ismét Gesztenyenap a Hegyvidéki Őszben mountain bike ennyire vonzó? Igen is, meg nem is. A gyerekek – hozzánk, felnőttekhez hasonlóan – imádnak nyerni. Van, aki egyetlen szelvényt szorongat, mások két marékra való jegyet szortíroznak maguk előtt a füvön.
 
Domi bábszínháza
Domi bábszínháza
 
Domi bábszínházában a klaszszikus konfrontáció jegyében a rossz elnyeri büntetését a még rosszabbtól – ez esetben a zsugori gazda az ördögtől –, és a világ rendje helyreáll. Aztán a Hot Jazz Band koncertje szüli a nap utolsó vastapsát, amikor az örökifjú nagyszülők harmadszor is újrázást kérnek Eisemann Mihály Fekete Péter című operettjének betétdalaiból és Louis Armstrong Csodálatos világából… Bényei Tamás trombita- és bendzsóvirtuóz, a zenekar vezetője sajnálattal közli, hogy a művelődési központ felújítási munkálatai miatt ebben az évben elmarad a szokásos szilveszteri „házibulijuk”.
 
Este a színházteremben az igazgató, Hambuch Gerda búcsúzik el a közönségtől az átalakítás idejére, mint mondja, reményei szerint csupán egy rövid időre. Mi tagadás, jóleső érzés a hosszú nap után hátradőlni a székben, és elveszni a színpadról áradó muzsikában. Gémesi Géza karnagy pálcája Mozart, Haydn, Purcell és a közel 70 éves Sáry László műveit csalja ki a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar, a Solti György Zeneiskola zenekara és a nálunk először bemutatkozó Rondino együttes zenészeinek hangszereiből.
 
19_Page_01_Image_0026
 
Kifelé menet egy műanyag tartály mellett vezet el az utam. Tele van gesztenyével! Kiveszek belőle egyet, szép, kereken csillogó darab. Zsebre vágom. Ki tudja, a következő alkalommal ott áll-e majd az a kisfiú a bejáratnál.
 
Somogyvári D. György