Ismét járhatók a turistaútvonalak

Elmúlt a balesetveszély a budai hegyekben, az enyhébb időjárásnak köszönhetően megszűnt a jegesedés, valamennyi turistaút jól járható.
Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője elmondta, a kerületvezető erdészek folyamatosan ellenőrzik a kedvelt kirándulóhelyeket, szemmel tartják a turistautak és az erdő fáinak állapotát. A január végi kedvezőtlen időjárás következtében kialakult balesetveszélyre is azonnal felhívták a figyelmet, és arra kérték a kirándulókat, hogy saját érdekükben ne menjenek a város környéki erdőkbe. Ennek ellenére sokan kimerészkedtek az ónos esőtől jégpályává változott turistautakra, különösen a Normafánál voltak sokan. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt komolyabb baleset.
A frissen esett hó ellenére is biztonságosak az utak jelenleg
A frissen esett hó ellenére is biztonságosak az utak jelenleg
A szóvivő szerint a városi ember túlságosan elszakadt a természettől, s nem érzékeli pontosan az ott rá leselkedő veszélyeket. Pedig az erdőben a jég súlyától meghajló fák bármikor kidőlhetnek, de egy leszakadó nagyobb ág is komoly sérülést okozhat. A jeges utakon elég egy rossz lépés, és könnyen kórházban „érhet véget” egy kellemesnek induló kirándulás. Az elmúlt napok-hetek enyhülő időjárása és a napsütés következtében elolvadt az erdőket betakaró jégpáncél, a frissen esett hó sem fagyott meg, így újabb figyelmeztető jelzés kiadásáig biztonságosan járhatók a budai hegyek turistaútjai. Szerencsére az ónos eső az erdőállományban és a parkerdei berendezésekben sem tett számottevő kárt, a megsérült és balesetveszélyessé vált növényzetet helyreállították – tette hozzá Lomniczi Gergely.
A Budai-hegységről és a kedvelt kirándulóhelyek állapotáról folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a Pilisi Parkerdő Zrt. (www.parkerdo.hu) honlapján.
em.