Itt az égetési szezon!

Bár Hegyvidék önkormányzata kiemelten támogatja a komposztálást, illetve a zöldhulladék öszszegyűjtését és elszállítását, az ősz beköszöntével sokan mégis égetéssel próbálnak megszabadulni a lehulló falevelektől és az elszáradt gallyaktól. Annak érdekében, hogy a tűzgyújtással ne veszélyeztessük mások testi épségét, valamint értékeinket, érdemes néhány hasznos tanácsot megfogadni.

A szabadban megrakott tűz soha ne maradjon felügyelet nélkül, az oltáshoz mindig legyen a közelben nagyobb mennyiségű víz, homok, vagy akár megfelelő állagú, azaz könnyen teríthető föld – emelte ki a kerti tűzgyújtás szabályairól szólva Belovics György, a Középbudai Tűzőrség parancsnoka. Szintén jó szolgálatot tehetnek a kerti szerszámok, elsősorban lapátot vagy ásót érdemes a tűz közelében tartani. Emellett biztosítsunk megfelelő védőtávolságot a tűz és a környezetében található éghető anyagok, épületek, gépkocsik, illetve fák között.

Érdemes figyelni az időjárás alakulását, ugyanis a hirtelen feltámadó szél könnyen lángra lobbanthatja a közeli növényzetet, míg a levegőbe kerülő parázs, illetve a kisebb izzó tárgyak akár száz méterrel távolabb is tüzet okozhatnak.

2009_21_Page_11_Image_0008

Legyünk türelmesek, soha ne siettessük az égést. Inkább kisebb tüzet rakjunk, ugyanis teljes szélcsendben a túlzott hő hatására lokális szélörvény jöhet létre, amely méterekre szétterítheti a lángokat. Az égetés befejezése után ne felejtsük el a parázsmentesítést, a legjobb, ha bő vízzel fellocsoljuk, majd homokkal vagy földdel beterítjük a tűz helyét. Bizonyosodjunk meg arról is, hogy a környéken sem maradtak izzó anyagok.

(mm.)