Japán méltóság látogatása

A japán császár másodszülött fi a, Akisino Fumihito és felesége, Kawashima Kiko volt a Virányos Általános Iskola vendége. A hercegi pár a magyar–japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140., újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából látogatott el hazánkba.
A japán küldöttség a vidéki helyszíneket követően a főváros nevezetességeivel ismerkedett meg. A többi közt megtekintették a Fővárosi Állat- és Növénykertet, az Iparművészeti és a Mezőgazdasági Múzeumot, a Sándor-palotában találkoztak Sólyom László köztársasági elnökkel, majd a Hősök terén megkoszorúzták a Magyar Hősök Emlékművét.
 
japan1
Akisino Fumihito (középen) és felesége a Virányos iskolában
 
Hegyvidéken a tizenkettedik kerületben működő japán nagykövetség és a Pető intézet mellett a Virányos iskolába is ellátogatott a hercegi pár. Az intézmény tornacsarnokában a magyar gyerekek és a szomszédos Budapesti Japán Iskola tanulói ünnepi műsorral fogadták a vendégeket. A programban egymás nyelvén előadott japán és magyar népdalok, valamint közös dobbemutató is helyet kapott.
 
japan2
 
Mint Szerdahelyiné Jászberényi Ágnes igazgató elmondta, az iskolában tizenhét éve folyik japánoktatás, a gyerekek a második osztálytól nyolcadikig tanulhatják a távol-keleti nyelvet. Sokat segít a budapesti japán közösség és az időközben megalakult Budapesti Japán Iskola, amelynek köszönhetően anyanyelvi tanárok is részt vállalnak a képzésben. Jelenleg alsó tagozaton heti két, felsőben három órában tanítják a nyelvet, s a japánt tanulók többsége a Városmajori Gimnáziumban csiszolja tovább tudását, és érettségire legalább középfokú nyelvvizsgát szerez.
 
(m.)