Játszva tanultak, túrázva játszottak

A május végi Hegyvidéki Napok keretében két helytörténeti, helyismereti vetélkedőt rendeztek. A „Ki tud többet a Hegyvidékről?” elnevezésű verseny első négy fordulójának kérdései lapunk hasábjain jelentek meg, a legjobb válaszokat visszaküldő hét versenyző jutott be a szóbeli döntőbe. A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény által összeállított feladatok különböző területeken tették próbára a kerületet ismerők tudását: villámkérdések, vaktérkép, időrendi sorrendbe állítás és képfelismerés is szerepelt a sorban.
 
jatszva1
A Normafa Síháztól indult a barangolás
 
A fődíjat – a kerület feletti sétarepülést – Noéh Ferenc kissvábhegyi lakos nyerte, aki maximális pontszámmal végzett az első helyen. (Noéh Ferenc már sok kiváló helytörténeti cikkel gazdagította lapunkat, mondhatni, a „kisujjában” van a Hegyvidék, így győzelme semmiképpen sem a véletlen műve.) A második helyen kialakult holtverseny további izgalmakra adott okot: Petz György és Bátori Erzsébet villámkérdésekkel döntötte el a Normafa Hotel által felajánlott négyfős vacsorameghívás sorsát, amely végül Petz Györgyé lett, Bátori Erzsébet pedig egy Szamos Marcipán-ajándékcsomaggal lett gazdagabb.
 
A családias hangulatú döntő a közönség számára is hasznos volt, hiszen amellett, hogy mindenki drukkolhatott a számára rokonszenves versenyzőnek, sok mindent megtanulhatott lakóhelyéről. Érdekes módon a hét versenyző közül ketten nem kerületi lakosok, egyikük Kőbányáról, a másik Óbudáról érkezett. A zsűriben Lengyel Zoltán és Szatucsek Tibor helytörténész, valamint Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője ügyelt a vetélkedő szabályos lebonyolítására. Lengyel Zoltán kiemelte: akárhányadik helyen végeztek is a versenyzők, úgy kell gondolniuk magukra, mint akik ötvenezer indulóból értek el helyezést, hiszen a kerület valamennyi polgárának lehetősége volt a megmérettetésre.
 
jatszva2
A zugligeti villamos-végállomás az 1900-as évek elején
 
A „Barangoló Hegyvidék” elnevezésű, kirándulással egybekötött helyismereti túra a Hegyvidéki Napok záró napján indult a Normafa Síház mellől. Az indulóknak előre megadott helyszíneket kellett felkeresniük, ahol vagy cserkészek várták őket bélyegzővel, és igazolták az állomáspont érintését, vagy pedig olyan kérdésekre kellett megfelelniük, amelyeket csak a helyszín felkeresésével lehetett megválaszolni.
 
Volt, aki másodmagával, mások pedig heten együtt vágtak neki a kerület erdeinek, útjainak. A Normafától indulva érinteniük kellett a Zugligetet, a Városmajort, a Krisztinavárost, végül a célállomás a XII. kerületi művelődési központ volt. Az első helyért járó értékes tárgynyereményt, egy GPS készüléket az Évándor csapat (Fischer Katalin és Fahidi Csaba) nyerte, a második helyen a Boribon (Németh Emese és Végh Benjamin) végzett, a harmadik pedig a Szép Heléna (Térmeg Anita, Térmeg Tamás és Térmeg János) lett. A közel húsz induló csapatból a legtöbben gyalogosan túráztak, de akadt olyan fiatal versenyző is, aki babakocsiban „utazva” teljesítette a célállomásokat.
 
(A)