Jelen és múlt ünnepe

Fél évszázados jubileumát ünnepli ezekben a hetekben a kerület egyik méltán jeles iskolája, a Tamási Áron Általános Iskola és Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium. Az ötvenedik évfordulót egyhetes rendezvénysorozat teszi emlékezetessé. Az ünnepi alkalom eseményeiről az intézmény igazgatója tájékoztatta lapunkat.
– Nagyon fontos iskolánk életében ez a jubileum, amit szeretnénk méltó módon megünnepelni – mondja Hajnal Gabriella. – Ezért nagyon várjuk, hogy mindazok, akik valaha nálunk végeztek, jöjjenek el ismét, hogy rendkívüli osztálytalálkozók keretében nézzék meg a régi, ismerős falakat, s mindazt a sok újdonságot, amit az elmúlt fél évszázad alatt létrehoztunk.
 
Éppen egy új létesítmény avatásával kezdődik az ünnepségsorozat.
– Sőt, nem is eggyel. Európai uniós támogatással új tornacsarnokot és új könyvtárat is avathatunk október ötödikén. Úgy tudom, az első elkészült uniós beruházás egyikeként adják át a miénket, amire nemcsak azért vagyunk büszkék, mert ötszáz négyzetméteres tornacsarnokunk a legkorszerűbb igényeket is kielégíti, hanem azért is, mert példát mutathatunk azzal a környezettudatos gazdálkodással, ami az új létesítményeinket övezi – mint a napelemek, az esővízgyűjtő vagy akár az ökokert. Jelentős volt a támogatás, amit az Európai Uniótól elnyertünk, de ha az önkormányzat a közel félmilliárdos beruházás költségeinek a felét nem biztosította volna számunkra, mindezt nem valósíthattuk volna meg.
 
jelen
 
Az új tornacsarnok azonnal szerepet is kap az események lebonyolításában.
– Igen, az iskolaudvar sportpályája mellett az új csarnokban is játékos sportvetélkedők, versenyek zajlanak majd, de ekkor nyílik az iskolatörténeti kiállítás is az új könyvtárban. Fontos programja lesz még az első napnak az a kosárlabdagála, amelyen a hegyvidéki önkormányzat, a tamásis szülők, tanárok és diákok mérik össze tudásukat.
 
A hét további napjain a régiek kapnak fontos szerepet.
– Találkozókat szervezünk mai és ismertté vált régi diákjaink között; hogy csak néhányukat említsem, itt lesz a Pulitzer-emlékdíjas televíziós, Hardy Mihály, az olimpiai bajnok kajakozó Csipes Ferenc vagy a zongoraművész Szentpéteri Gabriella. Az ankétokon kívül nagyon várjuk azt a hangversenyt is, amelynek egyik különleges száma a volt diákok fellépése lesz: Horváth Károly egykori énektanárunk vezetésével egy éve készül és próbál már a volt diákokból szerveződött kórus. Rajtuk kívül fellép az iskola növedékeinek kara, szólóénekeseink, muzsikussá vált régi növendékeink éppúgy, mint a Tamási mostani hangszeres szólistái, valamint jelenlegi és régi néptáncosok.
 
Jól tudjuk, hogy szeptember huszonegyedikétől az iskola titkárságán lehet jegyet vásárolni a hangversenyre?
– Igen, és a program sikere érdekében még egyszer hangsúlyozom: nagyon várjuk a régi diákok jelentkezését az osztálytalálkozókra!
 
Antal Ildikó