Jön a parlagfűbírság!

Bírságra számíthat az a magántulajdonos, aki július elsejéig nem gondoskodik telke vagy földterülete parlagfű-mentesítéséről. A büntetés belterületen akár 750 ezer forint is lehet. A gyomnövény eltávolítása a telkek előtt is az érintett ingatlan tulajdonosának a feladata.
Kevesen tudják, hogy a telekhatár és az úttest közötti sávban az ingatlan tulajdonosának kell elvégeznie a parlagfű-mentesítést. Ennek elmulasztása ugyanolyan bírsággal jár, mintha a telekhatáron belül találnának parlagfüvet az ellenőrök. Ráadásul a bírságolás tavaly óta már nemcsak elvi lehetőség, hanem az eljáró hatóságok törvényi kötelezettsége. Külterületeknél a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, míg belterületen a jegyző állapítja meg a büntetés mértékét.
 
A földhasználónak külön felszólítás nélkül június 30-ig kell a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályoznia és a gyomnövény-mentességet a vegetációs időszak végéig fenntartania. Ezt legegyszerűbben az adott terület rendszeres kaszálásával lehet elérni. Mivel a virágpolleneket a szél több száz méterre képes elhordani, a továbbfertőzés megelőzése érdekében a jegyző kényszerkaszálást rendelhet el az allergén gyomnövénnyel szenynyezett területen. A közérdekű védekezést lezárt magánterületen is elvégezhetik. Ebben az esetben a büntetés mellett a kaszálás költségét is meg kell fizetnie az ingatlan tulajdonosának.
 
jon
 
Bár elvétve a XII. kerületben is találkozhatunk parlagfűvel, bírságolásra eddig nem volt szükség. A magántulajdonosok mellett az önkormányzat is időben elvégezteti a kaszálást, így egyáltalán nincsenek nagyobb kiterjedésű fertőzött területek. A tapasztalatok szerint a gyomnövény elsősorban a földcserék alkalmával kerül a Hegyvidékre. Ilyenkor nem csupán a megújított földterületet, hanem azt a részt – legtöbbször a telkek előtti zöldsávot – is figyelni kell, ahová az új földet lerakták, hiszen a parlagfű szinte bárhol képes megtelepedni. A parlagfű ellen gyomlálással, illetve kaszálással lehet védekezni.
 
Vegyszeres gyomirtás ugyanakkor csak olyan helyszínen alkalmazható, ahol nem áll fenn a közvetlen emberi érintkezés veszélye. A gyom gyakorlatilag nem képes zárt növénytakarón megmaradni, ezért javasolt sűrű és gyorsan fejlődő gyep, illetve fű telepítése.
 
(mm.)