Júliustól kötelező az elemgyűjtés

Sok kereskedő nem tudja, hogy július elsejétől kötelező visszavennie a szárazelemeket. Amennyiben egy üzletben nem helyeznek ki erre szolgáló tárolóedényt, százezres nagyságrendű büntetésre is számíthat a tulajdonos.
Minden áruház, bolt, ahol elemet árusítanak, 2009. július 1-jétől köteles a használt termékeket begyűjteni a vásárlóktól a vonatkozó kormányrendelet módosítása értelmében. Bár a 181/2008. (VII. 8.) számú rendeletben mindössze öt szó veszti hatályát („…a gyártóval kötött megállapodás esetén…”), a jogszabály mégis ezzel válik általános érvényűvé.
 
Fontos tudni, hogy a kereskedő nemcsak azt az elemet köteles visszavenni, amelyet ő adott el, hanem bármelyiket. Ha egy üzlet nem tesz eleget a visszavételi kötelezettségének – tehát a boltban nincs ott a megfelelő gyűjtőedény –, bírságra számíthat, amely alól gyakorlatilag nincs kivétel.
 
juliustol
A Németvölgyi iskolában is gyűjtik
 
Ha azonban az üzletvezető idejében lép, az elemek szelektív gyűjtésének kötelezettsége semmilyen pluszterhet nem okoz. Nincs más tennivalója, mint jelezni a gyűjtőkonténer iránti igényét a Re’lem Kht. honlapján (www.relem.hu), és a társaság ingyenesen kiviszi, s ugyanígy elszállítja, ha megtelt. A gyűjtőtartály speciális felépítésű és anyagú, ellenáll az elemekből esetleg kifolyó elektrolitoknak, így a visszagyűjtés biztonságosan végezhető.
 
A Re’lem Kht. országszerte jelenleg mintegy tizenháromezer, a Hegyvidéken hatvan gyűjtőpontot működtet – utóbbiak főként iskolákban, irodaházakban, kórházakban és kereskedelmi egységekben találhatók. A boltokba telepített gyűjtőhelyek száma a jogszabály-módosításnak köszönhetően vélhetően jelentősen bővül majd.
 
z.