Karácsonyi ajándék kottába írva

Zenésznyelven szólva 2008-ban a Solti György Zeneiskola kivágta a magas C-t. A számos helyi, országos és külföldi szereplést, a negyvenéves fennállás jubileumi koncertjét, s ezt követően Lady Solti látogatását egy olyan álomút tetézte, amely igazi karácsonyi ajándékot jelentett úgy a meghívó, mint a meghívottak számára. Strasbourgban az utolsó szavazást követően, Barsiné Pataky Etelka meghívására a zenekar karácsonyi muzsikával lepte meg az európai parlamenti képviselőket.

Gémesi Géza, aki egy személyben a Budapest-Hegyvidéki Kamarazenekar művészeti vezetője és karnagya, valamint a Solti György Zeneiskola növendékzenekarának vezető tanára, „összegyúrt” a két együttesből egy vonós zenekart, amely Közép-Európához méltó karácsonyi hangulatot varázsolt a strasbourgi parlamentben az Európai Unió küldötteinek utolsó szavazási napján.

– Torokszorító érzés volt számunkra, hogy e lenyűgöző palotában, világszerte ismert politikusok forgatagában mi képviselhettük a magyar kultúrát – meséli Gémesi Géza. – A koncertet a központi aulában tartottuk, a rendezvény informális jellegű volt. A meghívottak állva gyülekeztek a pódium körül, de az igazi meglepetést az ülésteremből kitóduló képviselők számára jelentettük. Megható volt nézni, amint csodálkozó mosollyal csatlakoznak a hallgatósághoz.

A hegyvidéki zenészek közismert tehetségéhez a „szerencsét” ezúttal Barsiné Pataky Etelka szolgáltatta. A néppárti európai parlamenti képviselő jelen volt a Gémesi-féle egyesített zenekar október 23-i fellépésén. Az előadás olyannyira megragadta a népszerű „Madame Galileót” (aki becenevét az európai műholdas helymeghatározó rendszer jelentéstevőjeként és védőangyalaként érdemelte ki), hogy elhatározta, él képviselői lehetőségével, és kiutaztatja az együttest a strasbourgi évadzáró ceremóniára. A harminctagú zenekar – amelyben tinédzser növendéktől a hatvanas éveiben járó hivatásos zenetanárig minden korosztály képviselve volt – december 17-én indult útnak autóbuszszal a francia világváros felé.

– Egyszerre voltunk látogatók és vendéglátók – folytatja a beszámolót a karmester. – Strasbourgban megtekintettünk egy bemutatót a parlament működéséről, majd részt vehettünk egy képviselői ülésen. Este Pataky Etelka irodája rendezett gálavacsorát a tiszteletünkre.

Az utazás harmadik napján került sor a koncertre, nem sokkal azután, hogy Sárközy francia elnök befejezte parlamenti látogatását. A tagnemzetek gyermekrajzaiból összeállított díszletekkel a háttérben a zenekar rövid Bartók- és Ligeti-hegedűduókkal kezdett, amelyek mindegyike gazdag a Kárpát-medencére jellemző nemzetiségi motívumokban. Kocsár Miklós Pozsonyi tánca, majd egy hasonló hangulatú verbunkos következett Kókai Rezsőtől. A műsort két „nagy művel” zárták: Gémesi Géza vonószenekari átdolgozásában Liszt Ferenc Karácsonyfa zongoraciklusából a Háromkirályok indulójával, illetve Bach talán legszebb zeneművével, a Karácsonyi oratórium vonós átiratával.

– A programot Barsiné Pataky Etelkával állítottuk össze, ez volt az ő meglepetése képviselőtársai számára – mondja Gémesi. – Az előadás után Tőkés László erdélyi református püspök gratulált. Átnyújtottuk neki az itthon megjelent ajándéklemezünket. Amikor a feliratra pillantott, felderült. A felvétel Haydn Krisztus utolsó hét szava című szonátaciklusát tartalmazza. A jelenleg EP-képviselőként is tevékenykedő püspök elmesélte, Ceausescu idejében előadatta ezt a darabot Erdélyben, amiből óriási botrány támadt.

Amikor arról faggatjuk a karnagyot, mit tart az út legértékesebb tanulságának, elkomolyodik.

– Egészen más levegőt szívtunk az ottani parlament folyosóin, mint itthon. Megtanultuk, a politika nem szükségszerűen az élet rosszabbik oldala. Üzenet volt a számunkra, hogy a delegált politikusok emberként bánnak egymással, bármelyik oldalon is helyezkednek el.