Karácsonyi kiállítás – MOST

Ünnepi válogatással kedveskedik a kortárs művészetek rajongóinak a MOST Galéria – Kortárs Művészeti Megállóhely. Képzőművészeti egyetemista grafi kushallgatók munkái mellett közismert művészek alkotásai láthatók az Apor Vilmos téren.

Kortárs iparművészek munkái, valamint grafikusok felnőtteknek szóló, illetve mesekönyveket illusztráló alkotásai várják a MOST Galéria két apró termében azokat, akik a karácsonyi vásárlási láz mellett (helyett) a kultúrára is időt próbálnak szakítani.

A látogatók Ács Ilona, Balázs Klára, Borkovics Péter, Gera Klára, Göbölyös Márta, Kiss Adél, Markó Krisztina, Nemes Aurélia, Tordai Hajnal, Vereczkey Szilvia iparművészek gonddal és örömmel készített alkotásaiból válogathatnak kedvükre. A bemutatott tárgyak viselésre is alkalmasak, de ajándékozásra is kitűnően megfelelnek.

2009_24_Page_17_Image_0003

A könyvek és a mesék az eredeti illusztrációkkal együtt láthatók. A kicsiknek szóló történetek varázslatos világot jelenítenek meg, egy olyan helyet, ahol minden óhaj, álom teljesülhet. A gyerekek átélhetik kedvenc hőseik kalandjait, belebújhatnak a királyfi vagy a szépséges hercegnő alakjába. Az irodalmi mesék hasonló szándékkal születtek, történeteik az életről, a mai valóságról szólnak, és a fiatalokat – a szórakoztatáson túl – elsősorban tanítani akarják. Valahogy úgy, mint egykor a népmesék.

Az értékhordozó mesekönyveket az illusztrációk még színesebbé, gazdagabbá teszik, miközben Beke Veronika, Győrfi András, Kiss Márta, Kun Fruzsina, Szegedi Katalin, Takács Mária és Udvardy Melinda képi világa a szövegértést is nagymértékben segíti. És hogy a felnőttek se maradjanak képélmény nélkül, a kiállításon a kötetek mellett Kass János, Réber László, Richter Sára, Orosz István, valamint Sajdik Ferenc eredeti illusztrációi is megtekinthetők.

MM