Kaszás Attila-díj másodszor

Második alkalommal adják át a Nemzeti Színházban azt a díjat, amelyet Pokorni Zoltán polgármester és a Mozaik Művészegyesület tagjai tavaly alapítottak Kaszás Attila emlékére. A díjazottat ezúttal is szavazással választja ki a magyar színésztársadalom.
A két éve, 47 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Kaszás Attila emlékére tavaly alapított díjat Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere és a Mozaik Művészegyesület. A díj nettó félmillió forinttal jár, és azok a színművészek kaphatják meg, akik az átadást megelőző évadban kiemelkedő művészi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. Az első díjazott Szarvas József színművész volt.
Az idei díjazás menetét a szervezők a Barabás Villában tartott sajtótájékoztatón ismertették. Vasvári Csaba színművész, a Mozaik Művészegyesület elnökhelyettese elmondta: ettől az esztendőtől a nyertes kiválasztása új metódus szerint, két körben zajlik. Az első fordulóban, február 11-ig, minden magyarországi és határon túli magyar kőszínház, valamint jelentősebb alternatív társulat színésze leadhatja jelölését. A második körbe társulatonként egy-egy művész jut tovább, ők maguk közül választják ki a nyertest.
Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója kiemelte: a Kaszás Attila-díjat március 10-én a Hermelin című előadás előtt adják át, mivel ez volt az utolsó darab, amelyben Kaszás Attila próbált – a bemutatót azonban már nem érhette meg.
A díjazás célja kapcsán Pokorni Zoltán hangsúlyozta, a színházak közösségteremtő erővel bírnak, ezért fontos, hogy a társulatok is igazi közösségként működjenek. A polgármester jelezte, hogy sem ő, sem az önkormányzat nem kíván beleszólni a díjazott kiválasztásának menetébe; a magyar nyelven játszó színházi közösségek maguk döntenek arról, ki részesüljön az elismerésben.
z.