A katángtea csodái

A népi gyógyászat évszázadok óta az emésztést tisztító, könnyítő gyógynövényként használja a mezei katángot, vagy ismertebb nevén a vad cikóriát (egy másik változat szerint: napra nézőt). Legintenzívebben teának elkészítve fejti ki áldásos hatását. Nemcsak az amúgy kissé satnya leveleit, hanem a szárleveles részét is meg kell főzni, hiszen a katángkórónak is nevezett – de szép, kék virágzatú – növénynek alig van levele, s szárából csak főzéssel oldódnak ki hatóanyagai, amelyekből a legtöbb a gyökereiben található.
 
A máj- és epebetegség, a sárgaság kiváló házi szere, teájának rendszeres fogyasztása segíti az epekövek oldását és az epehomok eltávolítását. Cukorbetegek teakeverékének alapanyaga, keserűanyag- tartalma révén gyomorerősítő, emésztésserkentő. Vasban, rézben és kalciumban gazdag leveleinek forrázatával belsőleg vérszegénységet, külsőleg – borogató szerként – bőrbetegséget, ekcémát gyógyíthatunk vele. Csökkenti a vér trigliceridés koleszterinszintjét. A népi gyógyászat még a vesekő és a húgyúti gyulladások kezelésére is bevált szernek tartja.
 
A katáng az orvostudomány szerint is tisztítja a májat, a vesét, az epehólyagot és a lépet, elősegíti az epehólyag tökéletes kiürítését, leválasztja a vizet, meghozza az étvágyat, és hátráltatja a sárgaság létrejöttét. Elősegíti a bélműködést, megakadályozza, hogy az elfogyasztott étel teljes mértékben felszívódjon, és lerakódjon a szervezetünkben. E tulajdonságai miatt alkalmas arra, hogy fogyasztóteák alapanyaga lehessen.
 
katangtea
A katáng teaként hat a legjobban
 
Amennyiben a máj- és epehólyag működésének megkönynyítésére használjuk, kúraszerű alkalmazása a jó módszer. Egy hétig minden reggel éhgyomorra igyunk belőle egy csésze teát. A második héten elegendő, ha másnaponként kortyoljuk el. A harmadik héten csak kétszer fogyasszunk el egy csészényit. A teát úgy készítjük el, hogy egy teáskanálnyi füvet vagy gyökeret egy percig főzünk. Ezt a kúrát elegendő évente kétszer lefolytatni.
 
Vízhajtáshoz minden reggel egy csészével kell fogyasztani kéthárom napig. A lép tisztítására hetente kétszer igyunk a teából, ám nem szükséges éhgyomorra, a nap bármely szakaszában felhajthatjuk. Ha az étvágytalanságot szeretnénk megszüntetni, naponta kétszer, reggel éhgyomorra és délben a főétkezés előtt ajánlott inni.
 
Aki a mielőbbi fogyást szeretné elősegíteni, az ne csupán a katángkórót főzze meg teának, hanem az egy rész katángot egészítse ki egy rész veronika, valamint fél rész árvacsalán virágja és levele keverékével. Egy hét alatt egy-két kilót lehet fogyni ettől a teától, amelyből este 3 deci vízzel egy teáskanál keveréket egy percig főzzünk – közben pótolva az elpárolgott vizet –, és minden étkezés előtt igyunk meg egy pohárnyit belőle, természetesen naponta.
 
Az eredmény csak két-három hét után mérhető. A vad cikória mellett a veronika erőteljes zsíroldó, az árvacsalán hatékony savcsökkentő, és még az étvágyunk is határozottan csillapodik majd.
 
JM