Katasztrófavédelmi roadshow az általános iskolákban

A balesetek, veszélyhelyzetek, természeti katasztrófák kezelését sajátíthatták el az első alkalommal megrendezett katasztrófavédelmi felkészítő programon a Virányos Általános Iskola felső osztályos tanulói. A kerületi polgári védelmi kirendeltség szervezésében megtartott foglalkozásokon a való életben előforduló helyzeteket gyakorolták a gyerekek.

Tavaly a társszervekkel közösen tartottak rendvédelmi napot a kerületi iskolásoknak, ezúttal azonban kifejezetten a katasztrófavédelemmel kapcsolatos tudnivalókat sajátíthatják el a résztvevők, az idén először a Virányos iskolában – mondta el lapunknak Bojtor Gábor, a kerületi polgári védelmi kirendeltség vezetője. A programot valamennyi általános iskolába szeretnék „elvinni”, hogy vészhelyzet esetén a hegyvidéki gyerekek tisztában legyenek a legfontosabb teendőkkel.

2009_21_Page_05_Image_0015

Ennek érdekében igyekeznek mindent a lehető legszemléletesebb módon, a gyakorlatban bemutatni. A gyerekek kézbe vehetik és kipróbálhatják a különböző védőöltözékeket, valamint a mentéskor, katasztrófaelhárításkor használt eszközöket, illetve megismerkedhetnek egy bevetésre felkészített polgári védelmi kisbusz felszerelésével.

Az iskola udvarán és az épületben kialakított négy információs ponton a diákok a többi között megtanulják az elsősegélynyújtás alapjait, a szükségvédő eszközök alkalmazását, valamint betekintést nyernek a vészhelyzet-felderítő szolgálat és a polgári védelem munkájába. Az elméleti és gyakorlati felkészítést ügyességi feladatok egészítik ki, a kerékpáros mobil tanpályát és a bicikliket az önkormányzat és a kerületi rendőrkapitányság bocsátotta a program rendelkezésére.

2009_21_Page_05_Image_0016

Bojtor Gábor szerint a kezdeményezés eredményessége azonnal lemérhető a felkészítés megkezdése előtt, majd a katasztrófavédelmi nap végén megírt tesztek eredményei alapján. Ebben a virányosi iskolások kiválóra vizsgáztak, hiszen az oktatást követően szinte valamennyien helyes válaszokat adtak a korábban feltett kérdésekre.

(M.)