Kerti lámpák – praktikum és hangulat

A magánkertek megvilágítása néhány éve vált elterjedt divattá. Pedig a kert használatának idejét a jó fények jelentősen megnövelhetik, nem is beszélve az esztétikai hatásokról. Néhány szempontot gyűjtöttünk össze, amire még a beruházás előtt érdemes gondolni.
Amikor a kertészeti és barkácsáruházakban megjelentek az olcsó, napelemmel működő kerti lámpák, a kertek megvilágítása új lendületet kapott. Gombamód nőnek ki a földből az arasznyi műanyagnyélen ülő lámpák, amelyekben haloványan pislákolnak a LED-es fényforrá sok. Az áramellátásról a nagyobbacska bélyegnyi napelem és a napközben begyűjtött energiát tároló, tölthető ceruzaakkumulátor gondoskodik.
 
A nyári időszakban a lámpák általában sötétedés után néhány órán át világítanak még. Télen, amikor kevesebb a napsütés, és hamarabb esteledik, már a hazaérkező gazdát sem várják meg. Alacsony áruk és könnyű telepítésük miatt népszerűek, de funkciójukat tekintve legfeljebb a kerti út vonalának kijelölésére alkalmasak. Gyakorlati értékük rendszerint messze meghaladja az esztétikait.
 
Funkcionális fények
Ha ennél többre vágyunk, akkor – sajnos – sokkal komolyabb beruházásra kell felkészülnünk (ami nem feltétlenül a lámpácskák számának gyarapítását jelenti…). A kert megvilágításának tervezésénél érdemes a kert használatából kiindulni. Ha rendszeresen sötétedés után érünk haza, és a kerti úton kell megtenni a távolságot a bejárati ajtóig, akkor mindenképpen indokolt az utat kielégítően megvilágítani. Megoldást jelenthet a mozgásérzékelővel szerelt lámpa, amely az áthaladás időszakában fényárba borítja a kertet, aztán (az ott ólálkodó macska vagy sün érkezéséig) kialszik. Szebb azonban az útszakasz állandó megvilágítását biztosító lámpák telepítése.
 
A kert díszkivilágítását adó fényforrások rendszerint nem falikarok vagy kandeláberek, magasan elhelyezett lámpákkal, hanem alig térdmagasságig érő eszközök. Sokuk fénye lefelé világít, így miközben a lábunk előtti útszakaszt kerek fényfoltok sorával világítja meg, nem vakítja el az arra járót, és nem befolyásolja a sötétbe borult kert nyugalmát, intimitását.
 
A kialakítás a lehető legváltozatosabb lehet, a kovácsoltvas testtől a modern, egyenes vonalú alumíniumházig. A kiválasztásnál a funkció mellett a kinézetre is oda kell fi gyelni, mert napközben a kikapcsolt lámpák természetesen a kertben maradnak, így megjelenésükkel bele kell olvadniuk annak stílusába, növényanyagába. A választék pedig meglehetősen széles a felhasznált anyagok és a formák tekintetében is.
 
Esti díszkivilágítás
Esti díszkivilágítás
 
Díszkivilágítás
A megvilágítás érdekes és nagyon sokoldalú eszköze lehet a kert látványosabbá tételének. A növények által alkotott struktúrák egészen váratlan képet mutathatnak lámpafénynél. Még a télen levéltelen ágakkal álló fák is díszszé válhatnak ügyes megvilágítás mellett.
 
A díszkivilágítás e formája nem köthető kialakult receptekhez, legjobb – egy mobil lámpával – kipróbálni a legszebb expozíciókat, mielőtt ásót ragadnánk, s átalakítanánk a kertet. Fontos szempont, hogy a megvilágítás idején a kert mely része látható az ablakokból, illetve az utcáról. Olyan konstrukció létrehozásával, amely szép ugyan, de csak akkor, ha direkt ezért egy adott ponthoz sétálunk, valószínűleg nem érdemes vesződni. Viszont a nappaliból, konyhából is látható, kivilágított kert sok örömet okozhat az év azon időszakaiban is, amikor amúgy nem nagyon járunk ki oda.
 
A díszkivilágítás lámpatestei merőben eltérnek az utak mellett álló tetszetős lámpáktól. Ezek nappal láthatatlanok, nem zavarják a kert képét. Csak este kapnak szerepet, akkor sem maguk, inkább a kibocsátott fény által. Az ilyen lámpák gyakran a talajba süllyeszthetők, vagy valamely tereptárgy takarásában kapnak helyet. Vezérlésük központi helyről történik.
 
A lámpák elhelyezése
A lámpák telepítése az elektromos vezetékek kihúzása miatt komolyabb munkával jár, ezért érdemes már a kert megépítésekor, netán nagyobb átalakításakor elvégezni. Fontos gondoskodni a kapcsolók praktikus elhelyezéséről, illetve az időzítésről is. A kivilágításnak a sötétedés időpontjához kell alkalmazkodnia. A lámpák eloltásának ideje valamikor az esti órákban lehet. Kivételt képez, ha vagyonvédelmi okokból némelyik, vagy akár mindegyik egész éjszaka ég.
Végezetül meg kell említeni a kert hangulati megvilágításának legjobb eszközeit: a viharlámpákat és a mécseseket. Ezek nyilvánvalóan csak alkalmi megvilágításra használhatók, de akkor minden másnál kellemesebb közérzetet teremtenek. Elhelyezésük egyszerű – csak a tűzveszélyre kell odafigyelni –, és akár a hét minden napján más hangulatot biztosíthatnak a kerti beszélgetések, vacsorák mellé.
 
Barta István