A kerti tavak kiegészítői

Ahogy jön a jó idő, mind nagyobb figyelmet szentelünk a kerti tavaknak. Virágok nyílnak a partján, talán már a tavaszi tisztítást is elvégeztük, és hűvös közelsége egyre vonzóbbá válik a forró napokon. A tavak azonban, a kerthez hasonlóan, sosem tekinthetők késznek – számtalan kiegészítővel tehetők még vonzóbbá.
Sokak szerint a kerti tó legyen a kert természetet idéző része. Legyen olyan, amilyen egy kis tavacska lenne valahol távol a településektől, ott, ahol emberi kéz nem alakítja a környezetet. Mások számára a tó kihívás, kifogyhatatlanul gazdag tárháza a kert folyamatos fejlesztésének. Számukra készülnek a sokféle kiegészítők, amelyek kiemelni hivatottak a tó szépségét (bár bizonyos esetekben nyilvánvalóan messze áthágják a jó ízlés határait). Ezekről a kiegészítőkből, berendezésekből veszünk sorra néhányat kedvcsinálónak, ötletadónak, vagy egyszerűen csak érdekességképpen.
 
Szökőkút
Már a klasszikus francia kerteket is díszítették nagy víztükrök közepére épített szökőkutak. Ezeknek a modern változatai kerülhetnek a kerti tavakba. Az éppen csak a víz színe fölé emelkedő szórófejektől kezdődően a több ágú, magasan kiemelkedő formákig széles a választék.
 
A szórófej határozza meg a víz alakját, s ebben is egyre nagyobb a változatosság. Vannak hagyományos vízsugarat kilövellő fejek, folyamatos gömbfelületet alkotó, vízfüggönyt képező fejek, tölcsérszerű alakzatot létrehozók, forgó fejek és ezek formagazdag kombinációi – amelyek tetszés szerint cserélhetők is. Közös azonban, hogy a víz – a szükséges szűrést követően – a tóból származik, és oda is hull vissza.
 
A szökőkút előnye, hogy intenzíven párásítja környezetét, ami kedvező a növényeknek és a kertben tartózkodóknak egyaránt. A hűvös vízpermet jótékonyan befolyásolja a hőérzetet is. A párologtatás miatt azonban a tó vizét gyakrabban és jelentősebb mértékben kell pótolni. A szökőkút visszahulló vize a tó vizére is hatással van, oxigénnel dúsítja azt. A szökőkutat működtető szivattyú azonban áramot fogyaszt, ezért érdemes úgy kialakítani, hogy csak akkor működjön, ha valóban a közelben vagyunk, és élvezzük látványát, hatását, hallgatjuk lágy csobogását.
 
Vízesés, csobogó
A hegyvidéki adottságok kifejezetten kedveznek a tóhoz kapcsolódóan kialakítható vízeséseknek, csobogóknak. Ezekkel az elemekkel, a természetes hatást nem megbontva, folyamatos mozgást társíthatunk a tó viszonylagos mozdulatlanságához.
 
Előnyei hasonlóak a szökőkútéihoz, megjelenése azonban sokkal szolidabb. A kert terepviszonyainak figyelembevételével kialakítható és a környezetbe ágyazható akár egyetlen lépcső, vagy a kis vízesések, csobogók sorából kialakuló vízfolyás. Működtetéséhez szintén szivattyú szükséges, amely a legmagasabb pontra emeli a vizet. A helyesen megválogatott anyagokból leleményesen kialakított csobogósor a kert legérdekesebb színfoltja lehet.
 
Világítás
A tavak vizének megvilágítása rendkívül kreatív eszköz a kert építője kezében. A szürkületben, éjszakában alulról megvilágított víztükör vagy szökőkút csodálatos látványt nyújthat. Ugyanakkor a túlzásba vitt fényerő, a rossz ízléssel megválasztott színek, vagy a színek felesleges kavalkádja tönkre is teheti a látványt, és megfoszthatja a tavat természetességétől.
 
A megvilágításnál is több lehet a kevesebb: szebb a sejtelmes derengés, mint a stadionszerű fényözön. A kereskedelemben könnyen be lehet szerezni kerti és víz alatt is működő lámpákat.
 
Ezek kísérletezésre tökéletesen megfelelnek, de az igazán igényes és tetszetős összhatás elérése érdekében érdemes szakemberek tanácsát kérni, vagy a megvilágítást hozzáértő kertépítőkkel megterveztetni.
 
Láthatatlan segítők
A tavak vize, sajnos, nem marad tiszta. Nem kell halakat telepíteni a tóba ahhoz, hogy a víz algásodni kezdjen, elpiszkolódjon, és elveszítse esztétikai szerepét. A biológiai egyensúly megteremtése és megőrzése ilyen kis terület és vízmennyiség mellett egyáltalán nem könnyű. Ráadásul a tó élővilágának is vannak igényei, amelyeket meg kell teremteni.
 
Ilyenkor van szükség a láthatatlan szűrőkre, levegőztetőkre és vízforgatókra, ezek segítenek megőrizni a víz tisztaságát. A víztömeghez méretezett berendezések beszerzése ma már nem okoz nehézséget. A választék kiterjed a vízbe merülő rendszerektől a tórendszerrel csak vezetékeken kapcsolatot tartó, külső egységekig. Előnyük a csendes működés, ami lehetővé teszi, hogy a tó természetességének érzete hosszabb távon fennmaradjon.
 
A hidakat, mesterséges szigeteket épp csak a lehetőségek széles palettájának bemutatása miatt említjük meg, mert a kerület domborzati adottságai általában nem kedveznek a nagyobb kerti tavak kialakításának.
 
Barta István