Kezdődhet a mozgás!

A XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezésében szeptemberben folytatódik a nagy sikerű Sportos, edzett Hegyvidék programsorozat. A kerületiek a síoktatástól az úszáson át az aerobikig valamennyi foglalkozáson ingyen vehetnek részt.
A sportolás az egyik legfontosabb egészségmegőrző tevékenység, az aktív mozgás javítja a közérzetet, növeli az ellenálló képességet, ráadásul szórakoztató időtöltés is, ami alkalmat teremt arra, hogy új ismerősökre, barátokra tegyünk szert. Ezt ismerte fel a kerületi önkormányzat, amikor életre hívta a Sportos, edzett Hegyvidék programot, amely a Testnevelési Egyetem támogatásával immár hatodik éve a XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezésében valósul meg. A programokon részt vevők nem csupán ingyenes sportolási lehetőségekhez jutnak, hanem különleges, sokak számára csak nehezen elérhető sportágakkal is megismerkedhetnek.
 
Az elmúlt évek hagyományaihoz híven a sportolási lehetőségek az idén is változatosak és sokszínűek. Az ajánlatok között mindenki meglelheti a korának, erőnlétének, érdeklődési körének és szabadidejének legjobban megfelelő sportos elfoglaltságot. Elsősorban, de természetesen nem kizárólag, az idősebb korosztály részére ajánlják a kímélő tornafoglalkozásokat. Az órákat heti négy alkalommal három különböző helyszínen a Testnevelési Egyetem gyógytestnevelésre szakosodott hallgatói tartják, a csoportlétszám általában tizenöt fő.
 
Szintén hetente négyszer, a kerület négy iskolájában rendezik a zsírégető jellegű aerobikórákat, amelyeken az egyszerűbb lépéseket, valamint a bonyolultabb lépéskombinációkat a Testnevelési Egyetem aerobik-szakedzői segítségével lehet elsajátítani. A testépítés kedvelői vasárnaponként edzői felügyelet mellett tanácsadással egybekötött átmozgató, illetve súlyzós edzésen mozgathatják meg izmaikat a Jókai iskola T2 fitnesztermében.
 
Az úszás minden korosztályban igen népszerű
Az úszás minden korosztályban igen népszerű
 
Továbbra sem lesz hiány szabadtéri foglalkozásokból. Az érdeklődők különféle útvonalú, többnyire rövid távú túrákon vehetnek részt a Hegyvidék SE Természetjáró Szakosztályának tagjai vezetésével. Természetesen a szervezők ezúttal sem feledkeztek meg a gyakorlottabb túrázókról, számukra hosszabb és összetettebb útvonalakat ajánlanak. A biciklizés szerelmeseinek a Városmajor-Hegyvidék Természetjáró Szakosztály szervez egy-, illetve többnapos kerékpártúrákat.
 
A hideg beálltával az idénysportok kerülnek az érdeklődés középpontjába. A Fogarasi Síiskolában profi oktatók segítik a síelés alapjainak elsajátítását, míg a sportágban járatosabbak biztonságos pályán tökéletesíthetik technikájukat. Tavasszal és nyár elején a hegyvidékiek – szintén a Fogarasi Síiskola edzőinek közreműködésével – a Piarista Sporttelep teniszpályáján hódolhatnak kedvenc időtöltésüknek, vagy kipróbálhatják a nordic walkingot, a test valamennyi izmát megfeszítő, mégis akár hátfájósak vagy idősebbek számára is bátran ajánlható gyaloglótechnikát. Akik a hagyományos technikákat részesítik előnyben, futhatnak és kocoghatnak személyre szabott edzéstervvel, edzői tanácsadás segítségével, a „Lépéselőny” futóklub szervezésében.
 
A XII. kerületi Szabadidősport Központ szervezői jövőre még több kerületi lakost szeretnének bevonni a programokba. Ennek érdekében a már bőséges programajánlatukat még tovább színesítik: terveik között szerepel jóga-, valamint táncfoglalkozások beindítása. Hogy jobban fel tudják mérni a lakosság igényeit, egy kérdőívet állítanak össze, amelynek kiértékelése jelentős segítséget nyújthat a sportprogramok megszervezésében.
 
(em.)