Ki tud többet a Hegyvidékről?

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény ötfordulós helytörténeti-helyismereti vetélkedőre invitálja a kerület lakosait, illetve a Hegyvidék iránt érdeklődőket. Az első négy forduló kérdései lapunk hasábjain jelenik meg a következő négy számban. A kérdésekre adott válaszokat postai vagy elektronikus úton kell eljuttatni a gyűjtemény munkatársaihoz (1126 Budapest, Beethoven utca 1/b, info@hegytortenet.hu). Az ötödik, döntő fordulót a Hegyvidéki Napok rendezvénysorozat keretein belül, május 16-án bonyolítják le a XII. kerületi művelődési központban.
 
A döntőbe jutáshoz a lapunkban feltett kérdések helyes megválaszolásával lehet minél több pontot elérni. Az összesített állástól függetlenül azonban az egyes lapszámokban megjelenő 13 + 1 kérdés megfejtését mindig érdemes beküldeni, mivel a legjobb válaszadó fordulónként is jutalmat kap.
 
A vetélkedő célja, hogy a XII. kerületben élők minél jobban megismerjék szűkebb lakhelyüket, elgondolkodjanak környezetük történelmi és természeti értékein. A kérdéssorokat a szervezők úgy állították össze, hogy aki nyitott szemmel jár a kerületben, feltétlenül válaszolni tud rájuk. Ha valaki elakad a megoldásban, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Beethoven utca 1/b alatti könyvtárában biztosan megtalálja a válaszokat.
 
A döntő fődíja egy budaörsi repülőtérről induló, háromszemélyes sétarepülés Buda felett, a Centro-Plane Kft. szervezésében. A második helyezett egy négyszemélyes vacsorameghívást nyer a négycsillagos Normafa szálloda éttermébe, míg a harmadik helyet elérő versenyző értékes Szamos Marcipán-ajándékokkal gazdagodik.
 
1. FORDULÓ
1. Melyik budai kerület(ek)nek nincs Duna-parti része?
2. Hol található a „Tábori vadászok” emlékműve?
3. Mikor kezdte meg a sugárzást a tévétorony a Széchenyi-hegyen?
4. Mikor kezdte meg működését a XII. kerület, akkori nevén Mátyás király város?
5. Hány temető található a XII. kerületben, s melyek ezek?
6. Melyik kerületi házon van Glatz Oszkár emléktáblája?
7. Melyik kerületünk leghosszabb utcája/útja?
8. Mikor alapították a Sportkórházat?
9. Miért nincs a Tartsay Vilmos utcában 13-as számú ház?
10. Mikor jelent meg a Hegyvidék újság első száma?
11. A gyermekvasútnak mennyi megállója esik a XII. kerület területére?
12. Hányas számú villamos járt egykor a Zugligetben?
13. Milyen nemzetiségű ember tervezte a fogaskerekűt?
+1. Hol található a főváros első Kossuth-szobra?