Kiállítás az Istenszeméről

Az Istenszeme fogadó a XIX. században Zugliget egyik legnevesebb vendéglátóhelye volt, nevét a közeli kis tóról kapta. 1837-ben itt tartóztatták le, és innen hurcolták börtönbe Kossuth Lajost. A XX. század második felében gyermekotthonként működött a Szilassy út 3. alatt található ingatlan. Az intézmény lakója volt egykor Csipes Antal iparművész is, akinek a Magyar Kultúra Napján, január 22-én nyílt meg az Istenszeme című tárlata a Barabás Villában.

kiállítás

A kiállításon a múlt, a jelen és a jövő egyaránt megjelenik. Megismerhetjük a jelenleg igen elhanyagolt állapotban lévő épület és környéke történetét, valamint a hasznosítására készült terveket is. A művész jelentős háttérkutatásokat végzett, hogy feltárja a gyermekkorának meghatározó helyszíneként szolgáló Kossuth Lajos gyermekotthon múltját. A jelent egyéni látásmódjával készült nagyméretű fotói mutatják be, amelyeken számítógéppel végzett utómunkálatokat.

Csipes Antal jelenleg a Magyar Iparművészeti Főiskola tanára, több mint tíz egyéni és számtalan csoportos kiállítása volt eddig.

B.

A tárlat február 20-ig látogatható ingyenesen a Városmajor utca 44. alatti Barabás Villában hétköznap 10 és 18 óra, hétvégén 10 és 13 óra között.