Kisebbségi közmeghallgatások

Lakossági közmeghallgatásokon számoltak be éves munkájukról a kerületi kisebbségi önkormányzatok. A megcsappant állami támogatás ellenére a kisebbségek ebben az évben is színvonalas programokkal gazdagították Hegyvidék kulturális életét.

GÖRÖG KISEBBSÉG
Csomagok a nyugdíjasoknak
A kisebbségi önkormányzat maradéktalanul teljesítette tervezett feladatait – emelte ki Parragh Lászlóné elnök a beszámolójában. Képviselői részt vettek a március 15-i és október 23-i magyar, illetve a március 25-i és október 28-i görög nemzeti ünnepek megemlékezésein. A budapesti görögök a „60 éves a második magyarországi görög diaszpóra (1948–2008)” elnevezésű rendezvénysorozattal emlékeztek az 1948-ban Magyarországra érkező első görög menekültekre. A március 15-től április végéig tartó program költségeihez százezer forinttal járult hozzá a XII. kerületi önkormányzat.

Közel kétszázan jelentek meg április 27-én azon a rendezvényen, amelyen a görög húsvét napját ünnepelték a Fülemile úti táborban. A felnőttek szórakozásáról görög konyha és élőzene gondoskodott, a gyerekeket szabadtéri játékok várták. Az elnök asszony köszönetet mondott a hegyvidéki önkormányzatnak, hogy évek óta helyet biztosít a magyarországi görögség egyik legnagyobb ünnepének.

Augusztus 20-án a kisebbségi önkormányzat képviselői részt vettek a Panigirin (hagyományos szabadtéri ünnepség). Szeptember 4-én dr. Fokasz Nikosz, a Magyarországi Görög Kutatóintézet igazgatója diavetítéssel egybekötött előadást tartott az itteni görögség kulturális és politikai gyökereiről a Csörsz utcai művelődési központban. Szeptember közepén író–olvasó találkozót szerveztek Fokasz Nikosz, Raptisz Janisz és Vlahosz Haralambosz közreműködésével.

Parragh Lászlóné megemlítette, hogy bonyolultabb, összetettebb lett a települési és területi kisebbségi önkormányzatok támogatása. Kevesebb pénz jut a működési költségekre, míg a feladatalapú támogatásra pályázniuk kell a kisebbségi önkormányzatoknak. Programjaikat a költségvetéstől kapott 555 ezer forintból, illetve a már említett, a XII. kerületi önkormányzattól elnyert százezer forintos támogatásból valósították meg.

A közmeghallgatás végén – amelyen részt vett a Görög Köztársaság nagykövetségének konzuli osztályát képviselő Anthopoulu Stella is – a kerületi görög nyugdíjasok élelmiszercsomagokat vehettek át.

BOLGÁR KISEBBSÉG
A második legjobbak
A helyi kisebbségi önkormányzat elsődleges célja a bolgár kisebbség nyelvének és kultúrájának ápolása, ami alapvető a közösség identitásának megőrzése szempontjából – mondta el a közmeghallgatáson Papadopulosz Adriana elnök. Ennek jegyében tervezték meg 2008-as programjaikat, amelyek megvalósításához nekik is 555 ezer forint központi támogatás állt rendelkezésre. Ezenkívül munkájukat százezer forinttal segítette a hegyvidéki önkormányzat, illetve mintegy 362 ezer forint diff erenciált költségvetési támogatást nyertek el a MEH pályázatán. Ez utóbbit a hivatal a negyven bolgár kisebbségi önkormányzat értékelése szerint osztja szét, ennek alapján a XII. kerületi volt a második legjobb az országban.

A helyiek szoros együttműködést építettek ki a Bolgár Kulturális Fórummal, amelynek egyik legizgalmasabb kezdeményezése az év elején fiatalok számára kiírt fordítási pályázat volt. A legjobb fordítások egy meséket tartalmazó kétnyelvű kötetben jelentek meg, amely jól használható az oktatásban, illetve az otthoni nyelvgyakorláskor. Az elnök kiemelte: dicséret és köszönet illeti azokat a családokat, amelyek megőrzik a bolgár és a magyar nyelv ismeretét, beépítve azt a gyermeknevelés fontos elemei közé.

A kerület támogatta a bolgár–magyar mesekönyv kiadását, a szerkesztésben aktívan részt vett Popgeorgijeva Zsuzsanna képviselő, a rajzokat Gendova Miroljuba képzőművész készítette. A budapesti bolgár iskola fennállásának kilencvenedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen minden diákot megajándékoztak a kiadvánnyal.

Bulgária nemzeti ünnepén, a hagyományos Baba Martanapon, március 3-án nagy érdeklődéssel kísért kiállítást szerveztek Gendova Miroljuba képzőművész munkáiból a Csörsz utcai művelődési központban. Az ünnepségen Georgi Sztojanov zeneszerző művei csendültek fel magyar énekesekből álló kórusok tolmácsolásában. A Városmajori Gimnázium egykori tanulójának kompozícióit a magyar kórustagok bolgárul énekelték. „Össz” címmel közös kiállítást szerveztek bolgár művészeknek november 18-án a polgármesteri hivatalban, ahol Gendova Mira festményei mellett Vladimirova Milena, Bozukova Zsenja és Tavasz Patrícia alkotásai kaptak helyet.

A XII. kerületi bolgár kisebbségi önkormányzat támogatta a bolgár civil szervezeteket, a Zornica hagyományőrző együttest, valamint az egyetemi többnyelvű újságot és internetes oldalakat, továbbá az egyházat is. Hozzájárult a Toma Visanov munkásságának szentelt programsorozat megvalósításához. Az Európai Unió „2008 a kultúrák közötti párbeszéd éve” és a Biblia Éve magyarországi rendezvényeihez kapcsolódó fotókiállítást, katalógusokat, tudományos konferenciát és egyházi koncerteket magában foglaló program célja, hogy Toma Visanov művészetén keresztül mutassa be a kulturális és egyházi kölcsönhatásokat a balkáni országok népei és Magyarország között. Ennek keretében három eredeti ikont adtak át a budapesti bolgár ortodox templomnak.

mm.