Kisiskolások a Diana-kupán

Rendhagyó, egyúttal hiánypótló kosárlabda-bajnokságot rendeztek a Semmelweis Egyetem gyakorlóiskolájában. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott Diana-kupán hat budapesti iskola elsős és másodikos kisdiákokból összeállított csapatai mutatkoztak be.
A Diana-kupa különlegessége, hogy a kerületben egyedülálló módon versenyzési lehetőséget biztosít a legifjabb kosárlabdás palántáknak. Hegyvidék iskoláiban kiemelkedő sportélet zajlik, azonban csak néhány helyen tanítják az első osztálytól a kosárlabdát. Pedig a sportág egyre népszerűbb, és a kicsik szívesen próbálják ki magukat a számukra tervezett palánkok alatt.
 
Ezt ismerte fel a Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, ahol a sportköri kosárlabda-foglalkozásokon harmincnál is több elsős és másodikos gyermek pattogtatja a labdát. Az edzések mellett rendszeresen indulnak versenyeken is, a Hegyvidéki Diákolimpián a két évvel idősebbek között, három csapatot maguk mögé utasítva, a dobogó harmadik fokára állhattak fel.
 
kisiskolasok
Gyerekek számára tervezett kosárpalánkok alatt zajlott a küzdelem
 
Mivel a kicsik igénylik a versenyhelyzeteket, kerületi szinten pedig nem rendeznek számukra bajnokságot, az iskola úgy döntött, kifejezetten elsősök és másodikosok számára létrehozza a Diana-kupát. Az első kiírásra kerületen kívüli csapatok jelentkeztek, a remények szerint azonban a következő versenyen már a hegyvidéki iskolák is képviseltetik magukat. A gyerekek nagy elszántsággal vetették magukat a küzdelembe, a szépszámú közönség pedig minden dobást, trükkös megoldást hangos ovációval fogadott. Miközben a mérkőzéseken mindenki játéklehetőséget kapott, valamennyi csapat legalább egyszer győztesként hagyhatta el a pályát. A résztvevők a helyezésüknek megfelelő méretű kupát kaptak, míg a legjobb három iskola ráadás ajándékként egy-egy kosárlabdával térhetett haza.
 
(mm.)